10 jaar AWS

aws400x400Afgelopen maand vierde AWS haar 10e verjaardag. Sinds de release van Amazon Simple Storage Service, is AWS uitgegroeid tot een dominante public cloud provider. Of zoals partijen als Gartner beweren het bedrijf daarmee tot 10x groter is dan de volgende 10 aanbieders is daarbij een lastig te controleren statement.

Dat de verjaardag aanleiding is voor feest staat buiten kijf. Ondanks het feit dat een gerenommeerde klant – Dropbox – nadrukkelijk aanstalten maakt een andere weg in te slaan. Bedrijven die het afgelopen decennium zijn ontstaan en inmiddels hoge naamsbekendheid en impact hebben en vertrouwen op AWS zijn daarbij bij iedereen bekend (Netflix is waarschijnlijk naast Dropbox de bekendste grote naam). Minder bekend zijn de vele duizenden start-ups voor wie AWS de achillespees van de bedrijfsvoering is.

Staan daarmee ook alle seinen op groen voor de komende jaren? Het vertrek van Dropbox is een indicatie dat er ook de markt voor clouddiensten in een permanente ontwikkeling zit. Daarnaast sijpelt ook steeds meer door dat AWS iets afstand neemt van de lang en luidruchtig geuitte claim dat public cloud de toekomst heeft. Tijdens de AWS summit in Berlijn werd duidelijk verstaanbaar voor iedereen Hybride cloud als een interessant en logisch model geprezen.

Reacties zijn gesloten.