AFA volgens IDC

Eind 2017 liet Pure Storage door IDC een rapport (PDF) opstellen over het marktaanbod van All Flash Array (AFA). De publicatie is een aangepaste versie van een regulier IDC rapport. Het biedt de nodige inzichten in de ontwikkelingen en gaat daarmee verder dan het positioneren van Pure Storage.

Volgens IDC (“opinion”) is de AFA markt in 2017 goed voor 80% van de omzet voor primaire storage in de sector. Men baseert die inschatting mede op gesprekken met 10 vendoren, die allen in een typische IDC grafiek zijn weergegeven. Tintri, Tegile, Huawei, Kaminario, IBM, HPE, Hitachi Vantara, NetApp, Dell EMC en uiteraard Pure Storage. Pure Storage wordt rechts boven gepositioneerd en behoort volgens IDC tot de top. Tintri is met een plek links onderaan hekkensluiter en pal daarnaast is het inmiddels door WDC overgenomen Tegile geplaatst.

Op de waarde van de tabel en de rest van het verkorte rapport valt het nodige af te dingen. Wat echter onmiskenbaar interessant blijft is de eerder genoemde 80%. Dat voor primaire storage AFA wordt ingezet is logisch. Het cijfer leidt echter tot vragen die niet beantwoord worden. De eerste is waar de overige 20% dan uit bestaat en – nog belangrijker – wat de verhouding in capaciteit is. Aangezien AFA in 2017 nog steeds duurder was dan andere vormen van primaire opslag is het waarschijnlijk dat het marktaandeel op basis van ingezette appliances of beschikbare capaciteit veel geringer is. Wat evenmin duidelijk wordt is of IDC buiten de primaire opslag nog een ander terrein heeft ontdekt waar AFA voet aan de grond heeft gekregen.

Share:

Reacties zijn gesloten.