CES in het teken van nxt gen SSDs en verschoven introducties

Op de CES in Las Vegas zijn de afgelopen week de nodige nieuwe SSDs geïntroduceerd. Samsung, Crucial, ADATA, Toshiba, Intel en Kingston behoorden tot in Nederland bekende merken die daar de primeurs aan de vakpers en het grote publiek lieten zien.

Inmiddels zijn de embargo’s die golden voor de test samples van de meeste SSDs ook al opgeheven. De pers publiceert inmiddels over schijven die nog niemand gezien kan hebben, omdat de uitlevering nu pas op gang wordt gebracht. De meeste SSDs die zijn getest voldoen aan de regel dat elke nieuwe generatie beter en sneller is. Wat lange tijd niet waarneembaar was is dat er ook wordt gesproken over meer performance tegen lagere prijzen. Daarmee zou dan eindelijk een einde komen aan de kunstmatige marktverkrapping. Formeel is de oorzaak van de hogere prijzen het afgelopen jaar geweest dat de fabrieken massaal omschakelden naar het 3D productieproces en daarvoor bestaande capaciteiten moesten uitfaseren. Marktkenners plaatsen bij dergelijke berichten de nodige kanttekeningen. De schaarste bij storage en memory komt zo vaak voor, dat eerder sprake lijkt van marktregulering.

Mede om die reden valt bij de CES introductie van nxt gen consumer SSDs de communicatie van Kingston op. Dit bedrijf noemt in een Amerikaans persbericht van 8 januari dat in Q2 van 2018 de nieuwste op 3D gebaseerde SSD serie UVD500 op de markt zal komen. Wie terugbladert in de perscommuniqués ziet dat die lancering eerder gepland stond voor Q3-2017. Het is dit soort “verschuivingen” dat de gedachte voedt dat de markt het afgelopen jaar bewust is verkrapt.

Share:

Reacties zijn gesloten.