Daling verscheepte storage capaciteit

Trendfocus is vorige week met een persbericht gekomen dat voor nog weinig ophef heeft gezorgd terwijl de boodschap wel de nodige aandacht waard is. Het heeft vastgesteld dat de verscheepte capaciteit van SSD en HDD tezamen het afgelopen kwartaal is afgenomen.

Dat er druk is op het aantal HDD’s dat verscheept wordt is al langer bekend. Deels is dat ook logisch omdat de schijven een steeds hogere capaciteit nodig. Er zijn dus simpelweg minder units nodig om tot de gelijke capaciteit te komen. Zo is bij HDD’s het afgelopen jaar de 10TB grens doorbroken. Dat is echter geen verklaring voor de waargenomen daling met 5% in capaciteit.

Vier oorzaken

Wat wel de verklaring zou zijn is de samenloop van vier factoren. De eerste is een seizoen dip in schijven voor PC’s. Gevolgd door een gebrek aan componenten voor SSD’s, hierdoor ingegeven de hogere stukprijzen voor SSD’s en lagere groei bij datacenters en hyperscalers.

Stuk voor stuk zijn het argumenten die voor een buitenstaander lastig te controleren zijn. Vooral lagere vraag van datacenters en hyperscalers naar capaciteit is een intrigerende factor die ruimte laat voor de nodige speculatie.

Share:

Reacties zijn gesloten.