De eerste week van 2018

Traditioneel verschijnen in de eerste weken van januari weinig meldingen over storage. De meeste aandacht gaat uit naar alles dat op de CES wordt gepresenteerd. Daarna is Mobile World Barcelona het event dat de meeste aandacht trekt.

Geen NAS op CES

Dat wil niet zeggen dat alle storage fabrikanten in deze periode stil zitten. Op CES zijn o.a. Samsung, Seagate, Adata gewoon aanwezig. WDC lijkt afwezig te zijn en dat laatste geldt ook voor alle bekende leveranciers van NAS oplossingen. Het illustreert dat echte enduser storage producten nog steeds als iets afwijkend gelden. Home automation is er genoeg op CES, maar dataopslag niet.

Wederom Backdoors

Een fabrikant die ongetwijfeld afgelopen week niet stil heeft gezeten is WDC. Het heeft de twijfelachtige eer als eerste dit jaar geconfronteerd te worden met een publicatie over backdoors. Een groot deel van het NAS assortiment blijkt af fabriek te beschikken over hardcoded onveranderbare username / wachtwoord combinaties. De serieuze bug kan verholpen worden met een firmware update, maar de nodige schade is al aangericht. Niet alleen voor WDC, een vergelijkbare bug is al eerder bij D-Link en Qnap gevonden. Dit derde incident toont wederom aan dat het met de veiligheid van SoHo devices niet altijd even goed is gesteld.

Een voordeel voor WDC: de ophef over Meltdown en Spectre heeft de backdoor misser snel naar de achtergrond doen verdwijnen.

Share:

Reacties zijn gesloten.