De Samsung – Intel strijd om het Ruler format in perspectief

Het afgelopen najaar maakten Intel en Samung bekend met nieuwe vormen van solid state opslag te komen. De naam die hiervoor wordt gebruikt is ruler “lineal” en daarmee is de vorm goed beschreven. Het gaat bij deze vernieuwing echter om meer dan een extreem lange SSD.

Nu de eerste modellen op de markt komen en de pers opvallen is ook duidelijk dat beide fabrikanten gekozen hebben voor verschillende afmetingen van de lineal. Van de Samsing NGSFF passen 36 storage eenheden in een 1U server, de Intel EDSFF kan 32 keer in een zelfde server geplaatst worden. De Rulers zijn niet alleen in maat verschillend, de connectie op het moederboard is dat ook.

Dat onderscheid is om twee redenen zeer belangrijk. De eerste is dat fabrikanten gedwongen worden een keuze te maken. Kiezen voor het aanbieden van servers en dedicated storage boxen op basis van twee verschillende interfaces betekent een verbreding van het portfolio en dat is niet perse wenselijk. Al het geld op een van de twee vormen zetten is riskant.

De tweede reden dat wat we hier zien niet alleen een kwestie is van de strijd om een nieuwe standaard. Sinds enige maanden mag Samsung zich officieel de grootste chipmaker ter wereld noemen. Het heeft afgelopen jaar bijna 10% meer omzet met semiconductors gerapporteerd dan Intel.

Met het invoeren van nieuwe standaarden, zoals bij de ruler, wordt de strijd om hegemonie gewoon nog verder opgevoerd. Of de markt daar echt van profiteert is nog maar de vraag.

Share:

Reacties zijn gesloten.