Dropbox klaar voor IPO

Afgelopen week werd via Bloomberg het bericht verspreid dat Dropbox zich voorbereid op de beursgang. Men spreekt van een stap die nog voor de zomer moet zijn gezet. Het verhaal lijkt te kunnen kloppen, dat het bedrijf zich al langer op de grote stap voorbereid was op te maken uit de resultaten.

cijfers

Meerdere tech titels hebben na de melding van Bloomberg de cijfers van Dropbox onder elkaar gezet. Dat leverde een continue stroom van plussen op. Het bedrijf maakte bijvoorbeeld in juli 2016 bekend een positieve cashflow te hebben en in april 2017 werd gesproken over een positieve ebitda. De kosten lijken onder controle en de groei is aanzienlijk.

Het aantal contracten dat per 2018 is verlengd is nog niet bekend, maar exact een jaar geleden vertegenwoordigde dat type klant een omzet van $1 miljard. In de pers staat genoemd dat dat nu wel eens $1,3 miljard zou kunnen zijn. Punt daarbij is dat de markt hoopt dat Dropbox een groeicijfer van 30% kan waarmaken, bewezen is dat nog niet. Daar is dus sprake van enige onduidelijkheid.

marktwaarde

Onduidelijkheid is er ook over de marktwaarde. In 2014 zou het bedrijf, op basis van de toen gehouden financieringsronde, $10 miljard zijn waard geweest. Is dat anno 2018 nog steeds het geval? Wat voor die aanname pleit is dat Dropbox mooie groeicijfers heeft laten zien en dat de aandelen van concurrent Box inmiddels voor meer dan $22 worden verhandeld. In januari 2017 was dat aandeel $15 waard. Dus het afgelopen jaar heeft de beurs meer vertrouwen in storage gekregen (en natuurlijk heeft Box ook wel aardig gedraaid).

Er zijn echter ook punten die minder gunstig zijn voor Dropbox. Om te beginnen is dat ook nu weer Box. Het aantikken van de $22 klinkt mooi, maar het is nog altijd onder de $23,23 die in juni 2015 werd bereikt. Dat was een het einde van een eigenaardige groeispurt. Het aandeel ging namelijk in januari 2015 voor $14 naar de beurs en tikte aan het einde van de eerste handelsdag (23 januari) al de $23,23 aan, om daarna gedurende een paar maanden per dag een deel van die winst te laten verdampen. Menig investeerder heeft met verbazing naar die ontwikkeling gekeken en daarvan geleerd hebben. Ook fysieke storage vendors hebben tussen 2015 en heden zeer wisselende resultaten laten zien. Echte hoogvliegers zijn er amper meer geweest.

Dat, plus het feit dat inmiddels andere sectoren meer in de belangstelling staan, zullen er voor zorgen dat de daadwerkelijk marktwaarde wel eens flink onder de $10 miljard zou kunnen komen te liggen. Crunchbase is een van de titels die een 25% reductie voor mogelijk houdt.

Share:

Reacties zijn gesloten.