Hoe goedkoop kan een SSD zijn

toshiba512512oczstorage400400De ontwikkelingen rond SSDs zijn al enige tijd zeer voorspelbaar: een zeer dominante speler in de vorm van Samsung, een paar producten die echt boven de rest uitsteken en een zeer uitgebreid middenveld waarin de concurrentie uitsluitend om de prijs lijkt te gaan. Met betere techniek en hogere productie was die prijsdruk 100% voorspelbaar. Wat minder logisch overkomt is dat sommige producten in deze strijd gewoon onder de marktverwachting lijken uit te komen.

Marktverwachting is daarbij een breed begrip, maar wetende dat er al lang en veel SSDs op de markt zijn is bij een product als de Toshiba OCZ TL100 toch echt de vraag of de positionering wel klopt. De extreem lage prijs van 28 cent / GB lijkt positief, maar onder de streep laat het zich vooral vertalen in door de band genomen minder lovende recensies.

Natuurlijk: elke SSD is ten opzichte van een HDD een vooruitgang. Toshiba is in de communicatie ook heel duidelijk: de schijf wordt als een simpele upgrade voorgesteld. De vraag die het echter niet kan beantwoorden is of deze schijf tegen de huidige prijs wel aantrekkelijk genoeg is voor een groot deel van de markt dat andere merknamen eerder zal herkennen en daar 2 tot 4 cent (!) per GB voor over heeft. Zo klein zijn namelijk de verschillen tussen dit instapmodel en het peloton. Te goedkoop is duidelijk ook niet goed.

Share:

Reacties zijn gesloten.