Kanttekeningen bij IBM omzetcijfers

Vorige week heeft IBM voor het eerst sinds vele jaren positieve kwartaalcijfers gepresenteerd. Storage behoorde tot de concern onderdelen waar de rode inkt in de kast kon blijven. Met een omzet groei van circa 8% Y-onY was er in die groep reden voor optimisme.

De vakpers heeft dat uiteraard ook geconstateerd. Hoewel de cijfers van IBM niet op productniveau zijn uit te splitsen is men toch enigszins onder de indruk van deze turnaround. Wat echter ontbreekt is een goede verklaring. Iedereen neemt de quotes van IBM over en stelt daarbij de zelfde vragen. Waarom gaat het juist nu zo veel beter? Is dat omdat het aanbod ver boven de concurrentie uitsteekt of omdat de concurrentie het slechter doet. IBM suggereert natuurlijk het eerste, maar een onderbouwing daarvoor ontbreekt. Er zijn zelfs commentaren die spreken over een agressievere vorm van bundeling. Bij elke IBM server upgrade zou ook storage worden gestopt. Als dat het geval is neemt inderdaad de storage omzet toe, maar het heeft weinig te maken het met binnenhalen van nieuwe klanten.

En toch zou ook dat laatste aan de hand kunnen zijn. Een en ander kan worden afgeleid uit het eerder genoemde storage offensief dat DellEMC is gestart. Daar is de doelstelling heel duidelijk het marktaandeel te vergroten ten koste van de concurrentie. Uit de verdere onderbouwing van die case (met name de vendor en partner vergoedingen) kan zelfs worden opgemaakt dat DellEMC verloren aandeel wil terugwinnen.

Hoe dan ook, IBM schreef voor storage vier kwartalen achter elkaar zwarte cijfers. Dat het zal lukken de 20+ kwartalen met grotendeels double digit omzetdalingen, daar spreekt niemand over.

Share:

Reacties zijn gesloten.