Kwartaalcijfers van Pure Storage en NetApp

Afgelopen week maakten onder andere Pure Storage en Net App de kwartaalcijfers bekend. Een vergelijking tussen deze twee ligt voor de hand. Het is een nieuwe storage vendor tegen de gevestigde orde.

De cijfers van PureStorage

Winst maken kan de nieuwe toetreder nog steeds niet. Dankzij de beursnotering is er veel data beschikbaar. Daaruit valt in ieder te halen dat de omzet groei van 31% in vergelijking met een jaar geleden niet tot uitdrukking komt in het eindresultaat. Dat was met $62,4 miljoen in het rood 2% minder slecht dan een jaar geleden.

10% meer klanten vormde de basis voor de omzetgroei. De bruto marge heet in orde te zijn, het doel $1 miljard omzet te halen is dichterbij gekomen. Wie de cijfers afzet tegen het voorgaande kwartaal ziet een ander beeld. Een omzet daling van van meer dan 30%, schijnbaar door seizoensinvloeden.

De prestaties van NetApp

De gevestigde orde in de vorm van NetApp laat een ander beeld zien. In vergelijking met een jaar geleden is de omzet 7% toegenomen. Bij een kwartaalomzet van $1,4 miljard is er een netto resultaat van $190 miljoen. De omzet over het hele jaar bedroeg $5,5 miljard en de winst $509 miljoen.

Zie de verschillen

Het verschil tussen de twee is te omvangrijk om genegeerd te worden. Het is met name de “seizoensdip” bij Pure die de wenkbrauwen doet fronzen. Het heeft er namelijk veel van weg dat het voorgaande kwartaal enorm veel eenmalige omzet is gescoord. Dat hint toch sterk op een commissie- en beloningsstructuur die haaks staat op een lange termijn visie.

De beleggers beloonden Pure Storage met een koerswinst van 7,7%. Daarbij hoort echter de opmerking dat het aandeel eerder deze maand 12% op een dag verloor na een lagere beoordeling. NetApp kende geen downgrading en zag de aandeelwaarde met 3,6% toenemen.

Share:

Reacties zijn gesloten.