Nidec belangrijkste indicatie voor status HDD markt, maar met een disclaimer

In de markt voor storage gaat de strijd tussen flash en spinning disks. De laatste groep wordt gekenmerkt door steeds minder zelfstandige producten. Feitelijk zijn er nog maar vier vendor, annex productie groepen over. De wijze waarop deze rapporteren verschilt en dat maakt dat voor marktonderzoekers de cijfers niet optimaal vergelijkbaar zijn.

Daarom wordt er met grote interesse uitgekeken naar de cijfers van leveranciers van onderdelen die in elke HDD nodig zijn. Het Japanse Nidec is in die categorie de meest gewaardeerde leverancier van data. Het bedrijf is namelijk absolute marktleider voor de motoren die HDD’s aandrijven (zie hier link naar eerder bericht)

De voorspelling die recent is afgegeven spreekt op het eerste gezicht heldere taal. De HDD markt moet wel afnemen, want de verwachting voor heel 2016 is dat er 13% minder motoren verkocht gaan worden dan eerder (oktober) was voorspeld. Een tussentijdse bijstelling die natuurlijk impact heeft op de belasting van de productiefaciliteiten van het bedrijf. De vooruitzichten op de langere termijn schat het ook weinig rooskleurig in. Tot 2020 wordt nu uitgegaan van een halvering van de productie.

Puur op basis van deze cijfers kan de conclusie zijn: de HDD markt daalt met 50%. En het lijkt dan logisch dat Flash wel dat marktaandeel overneemt. Die aannames zijn echter compleet onjuist. De productie daling van dat essentiële onderdeel zegt namelijk niets over de capaciteit van de HDD waarin ze gemonteerd worden. Bijna alle HDD producenten hebben nu schijven met 8 TB en meer voor tal van gebruiksscenario’s in het assortiment.

De disclaimer die bij de cijfers van Nidec moet worden geplaatst is dan ook: daling bij deze leverancier zegt niet alleen iets over de daling van het aantal HDD’s dat geproduceerd wordt. Het zegt ook dat de efficiency, namelijk de opslagcapaciteit, van HDD’s nog steeds toeneemt.

Reacties zijn gesloten.