Nidec cijfers onderschrijven druk op de HDD productie

De markt voor spinning discs is na de vele fusies en overnames redelijk overzichtelijk. Er zijn twee grote aanbieders over (WDC en Seagate) en nog maar een handje kleinere spelers. De productiecijfers van de nummers een en twee zijn ook bekend. Om de gehele markt te begrijpen en gerapporteerde trends te kunnen staven is echter meer informatie nodig.

Om die reden is het zo belangrijk de rapportages van de Nidec Corp te volgen. Deze Japanse ondernemer is wereldleider voor de motoren die in spinning discs worden ingebouwd. Een component dus waarmee de conditie en koers van de gehele markt zich laat aflezen.

Omzet

Nidec heeft 24 januari de kwartaalcijfers gepubliceerd en die laten een omzetgroei van 5% zien ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Dat is echter voor het hele concern. Voor het onderdeel HDD motoren is de plus 4%. In beide gevallen gaat het om geld, niet om aantallen. Om te begrijpen hoe de HDD markt zich ontwikkelt moeten de cijfers beter worden bekeken. Nidec rapporteert zo gedetailleerd dat dat ook mogelijk is.

Aantallen

In aantallen uitgedrukt was er een krimp van 3% ten opzichte van het voorgaande kwartaal. In de drie laatste kwartalen zijn er zelfs 9% minder motoren verkocht dat die periode in 2016. Dat die duidelijke dubbele daling niet zo helder uit de omzetcijfers blijkt komt omdat er sprake is van hogere stukprijzen. Een van de logische verklaringen daarvoor is de HDD grotere capaciteiten krijgen en dat vergt een ander, duurder type motor.

Vertraging

De cijfers die WDC en Seagate hebben gepubliceerd over de afgelopen kwartaal laten ook dalingen zien, maar minder sterk dan wat Nidec toont. Aangezien er geen reden is aan te nemen dat het marktaandeel van Nidec opeens een forse tik heeft opgelopen moet de voorzichtige conclusie zijn dat de daling bij Nidec pas later in de cijfers van de HDD fabrikanten zichtbaar zal worden. Wie goed de presentatie van de WDC cijfers en die van Seagate heeft gevolgd weet dat die partij de beleggers inderdaad voor een forse druk op de omzet voor het komende kwartaal heeft gewaarschuwd.

Share:

Reacties zijn gesloten.