ONTAP 9.3 eindelijk beschikbaar – vragen blijven

Bijna drie maanden geleden deed NetApp voor het eerst ONTAP 9.3 uit de doeken. Het eigen operating system zou zorgen voor tal van verbeteringen. Gisteren is het dan eindelijk beschikbaar gekomen voor het grote publiek.

Belangrijkste verbeteringen zijn te vinden bij de overall data storage efficiency. Omdat processen als achtergrond deduplicatie zijn verbeterd claimt NetApp een 30% hogere efficiency bij opslag. Dat is een claim die overigens ook door andere fabrikanten wordt gemaakt. Het geeft aan dat dedup door velen wordt gezien als een terrein waar absoluut de slag om de koper wordt gestreden. Afgaand op de infographic die NetApp beshcikbaar heeft gesteld heeft dedup zelfs een hogere proriteit dan performance toename. Dat zou een indicatie kunnen zijn voor de vaker gehoorde opmerking dat de snelheid van de appliances niet langer een echte bottleneck is, maar dat elders in de IT architectuur de echte grote verbeterslagen gemaakt kunnen en moeten worden

Een andere vlak waarop storage hardware en software vendoren de degens kruisen is uiteraard de TCO. NetApp claimt dat ONTAP 9.3 bijdraagt aan een 10-15% lagere capex en opex in MetroCluster omgevingen. De onderbouwing van die dubbele claim valt helaas niet uit de persmededeling te halen. Daar zijn dus nog de nodige vragen over te stellen.

Share:

Reacties zijn gesloten.