Slechte Seagate performance

Als de koers van een aandeel na bekendmaking van kwartaalcijfers 16% keldert is er iets ernstigs aan de hand. Dat is in het geval van Seagate duidelijk het geval. De Q4 en jaarcijfers plus de vooruitzichten vielen beleggers zwaar tegen. De CEO heeft bekend gemaakt op te stappen.

Er is dan ook weinig positiefs te melden door een van de grootste fabrikanten van HDD’s. De omzet op kwartaal en jaarbasis is gekrompen, de winst per aandeel valt 30% lager uit dan de meeste analisten hadden verwacht. Dat laatste is extra opvallend omdat de winst van Seagate en ook de operationele marge verder is toegenomen.

Lange termijn visie

Is het aandeel dan puur afgestraft omdat de verwachtingen van externen zo hoog gespannen waren? Het antwoord is: deels. Wat Seagate niet kan tonen is een overtuigende lange termijn visie op storage. Het is met de kennis van nu dan ook amper toeval te noemen dat vorige week op eigenaardige wijze nieuws lekte over een nieuwe serie Seagate SSD’s – dat is het type nieuws waar de analisten en aandeelhouders schijnbaar op zitten te wachten. Daarover is bij de presentatie van de cijfers gewoon te weinig verteld om de teleurstelling ongedaan te kunnen maken. Wie de cijfers bestudeert ziet dat het aandeel van andere producten dan HDD’s zelfs is afgenomen tot 8% van de omzet. Dus wat er aan flash wordt geleverd is bijna marginaal te noemen. Ook de melding dat het personeelsbestand met nog een 600 personen wordt gereduceerd maakte duidelijk weinig indruk.

Share:

Reacties zijn gesloten.