Tape blijft gevraagd en gaat steeds sneller

In weerwil van wat een deel van de hardware fabrikanten wil doen geloven is tape als storage medium niet EOL. Hoewel het gebruik onder druk staat is het te kort door te bocht te stellen dat het einde in zicht is. Fabrikanten van de tapes en bijhorende hardware blijven actief in het stapsgewijs verbeteren van het aanbod.

De keuze voor een stapsgewijze innovatie in plaats van een revolutionaire sprong voorwaarts is ingegeven door twee factoren: de bestaande klanten dan wel klantcases en de hieraan gelinkte omgang met legacy. Anders gezegd. Als de standaard in een keer grondig zou veranderen is men waarschijnlijk veel klanten in een keer kwijt en zijn tal van afnemers niet meer in staat de aan tape gelinkte lange data storage termijnen te garanderen.

Die randvoorwaarden zorgen er voor dat tape de uitstraling van degelijkheid heeft en niet gelinkt wordt aan innovaties. Dat laatste is onterecht. Afgelopen jaar heeft het LTO consortium, waarin alle fabrikanten verenigd zijn, de nieuwe roadmap gepresenteerd en daarbij werd LTO 8 uit de doeken gedaan. Met LTO 8 is het mogelijk 12 TB op een tape weg te schrijven. De data transfer snelheid ligt daarbij met 300 MB/s aanzienlijk hoger dan dat van een conventionele 7200rpm harde schijf (de huidige generatie grote 3,5” schijven kent een sequentiële leessnelheid van 160 ~ 225 MB/s).

Snelheid van lezen en schrijven een van de belangrijkste eisen die wordt gesteld aan opslag. Dat heeft veel te maken met het feit dat er steeds meer wordt opgeslagen. Ondanks die toename is de klant niet bereid langer te wachten op zijn data, helemaal niet omdat hij ondertussen op desktop niveau gewend is aan de performance van SSD opslag.

Het verbaast dan ook niet dat de tape industrie werkt aan hogere snelheden bij tape, zonder daarbij de bestaande kwaliteitseisen te verlagen. De eerste contouren van wat gaat komen zijn begin 2017 al gepresenteerd. RAIT (Redundant Arrays of Inexpensive Tape) als concept is alles behalve nieuw. Met de techniek die nu ter beschikking staat is daar een enorme performance verbetering mogelijk. Het TapeStorage platform (niet LTO!) durft te voorspellen dat tegen 2025 het RAIT leessnelheden tot 2500 MB/s mogelijk worden.

Met dat soort innovaties op de verschillende roadmaps is er reden aan te nemen dat tape aanzienlijk langer kan blijven bestaan en gebruikt dan menigeen voor mogelijk houdt.

Share:

Reacties zijn gesloten.