Toshiba AL14SX zou op alle fronten beter zijn dan het voorgaand model

Eerder deze maand deed Seagate nog van zich spreken door een serie 2,5” HDDs te lanceren voor de zakelijke markt. Deze week liet Toshiba ook van zich horen met de lancering van de AL14SX serie. Dat zijn HDDs met de 2,5” formfactor bedoeld voor zakelijke omgevingen.

RPM

Het ligt voor de hand deze twee lanceringen naast elkaar te leggen. Dan valt op dat Seagate het voortouw neemt met capaciteit. De grootste schijf kan 2,4TB aan data kwijt. Toshiba beperkt zich tot 900GB. Een substantieel verschil. Evenzo indrukwekkend is de snelheid. Seagate spreekt van 10.000 rpm, Toshiba claimt 15.000 rpm. Of dit snelheidsverschil ook in de praktijk zo groot is zal ooit nog wel eens worden onderzocht. Uit eerdere tests is bekend dat een hogere rpm niet garant staat voor een betere performance.

Verbeteringen op alle fronten

Toshiba claimt uiteraard dat er sprake is van een performance verbetering. 19% ten opzichte van de voorgaande serie. Interessanter lijkt te zijn de bewering dat deze schijf een 28,7% betere energie efficiency kent. Dat is niet hetzelfde als minder stroomverbruik. Toshiba heeft namelijk een de capaciteit verhoogd en alleen al daardoor is het Watt / GB verhouding gewijzigd.

Dat er een markt is voor deze kleine schijven staat buiten kijf. Of Toshiba daar met de AL14SX het juiste aanbod voor heeft moet nog maar blijken. Tests over de componenten in dit marktsegment zijn namelijk een zeldzaamheid.

Share:

Reacties zijn gesloten.