Wie biedt er niet mee op Toshiba NAND Chips productielijnen?

Het verhaal rond de noodzakelijke verkoop van de Toshiba NAND chips fabrieken lijkt elke dag een nieuwe wending te krijgen. In ieder geval lijkt het aantal partijen dat een vinger in de pap wil houden of krijgen alleen maar toe te nemen.

Gecompliceerd

Dat de verkoop zo gecompliceerd zou zijn was vooraf niet bekend. Natuurlijk was bekend dat Toshiba de een na grootste producent is en dat uit concurrentie overwegingen het nodige vuurwerk te verwachten was. Dat het verhaal een politieke component heeft was eveneens duidelijk. Tokio, maar ook Washington en andere politieke centra, heeft er geen belang bij de VRC te voeden met veel kennis en IP.

Consortia

Het aantal partijen dat een bod heeft uitgebracht dat min of meer kansrijk is bleek echter niet zo klein als gevreesd. De manier waarop dit tot stand komt is echter zeer opmerkelijk. We zien een groot aantal consortia in het leven worden geroepen om de vereiste $18 miljard te kunnen ophoesten. Het is niet de hoogte van het bedrag dat leidt tot consortium vorming, het is de vrees een belangrijke leverancier te verliezen.

Met dat in het achterhoofd is de meest recente ontwikkeling niet eens zo onlogisch. Foxconn, een bedrijf dat te nauw gelieerd heet te zijn met de VRC, beweert nu dat het een consortium vormt met onder andere Apple en Dell. Zo breed mogelijk inzetten wat het aantal partners betreft lijkt het credo te zijn. Tegelijkertijd weet de markt ook dat Foxconn mede bestaat dankzij de productie in opdracht van deze genoemde partijen. Of het bod kans maakt is onbekend, dat steeds meer partijen zich er direct of indirect mee bemoeien is wel duidelijk.

Share:

Reacties zijn gesloten.