Retail
De naam KKR zal bij menigeen wenkbrauwen doen fronzen. Het fonds heeft een lange traditie in Nederland en elders in Europa die weinig positief is. Retailketens als V&D zijn mede door deze aandeelhouders, eigenaren definitief in de gevarenzone beland en daarna failliet gegaan. Veel rendement is er niet meer te behalen met retail, dus ze zoeken nu andere manieren om de toevertrouwde gelden met hoog rendement te beleggen.
Zo is men bij de datacenter sector uitgekomen. Kijkend naar de omvangrijke deals van de laatste jaren is dat geen slechte keuze. We zien ook dat investeerders met een wezenlijk langere horizon dan de Amerikanen in deze markt actief zijn. Het idee dat datacenters gewend zijn aan (colo) deals van drie jaar en langer spreekt deze groep aan.
Bouwen
Die laatste groep participeert bij voorkeur in bestaande datacenters met klanten. Dat is niet het model dat KKR voorstaat. De Amerikanen willen namelijk het geld gebruiken om nieuwe datacenters te bouwen. Men is er namelijk van overtuigd dat de markt in Europa nog wel een nieuwe grote speler kan verwerken.
Dat is natuurlijk in interessante gedachte. De vraag is waar in Europa men deze operatie denkt te kunnen uitvoeren. Waar zijn Equinix en Digital Realty/Interxion nog met succes door een geheel nieuwe speler met focus op hyperscale omvang aan te vallen? Is dat in de FLAP of juiste de zone daarbuiten.
Britse markt?
Het persbericht en de eerste reacties beantwoorden die vraag niet. Wie kijkt naar de directie van het nieuw gevormde datacenterbedrijf valt echter wel een ding op. Als deze heren ergens verstand van hebben dan is het wel de Britse markt. Met het oog op Brexit zal er ook op de Britse eilanden een nieuwe vraag daar DC ruimte gaan ontstaan.
Pluspunten
Dat KKR daar een graantje van wil meepikken is logisch. Maar waarom zouden bedrijven die whitespace of colo datacenter ruimte nodig hebben met een totaal nieuwe partij in zee gaan? De samenwerking met Mercury is een pluspunt, de achtergrond van de directieleden wellicht ook. Maar is dat genoeg om serieus te kunnen concurreren met de andere bouw- en exploitatie conglomeraten. En wat voor de Britse markt geldt, gaat helemaal op voor de Europese markt.
USPs
De USPs van deze speler zijn gewoon nog niet duidelijk. Als blijkt dat men op toplocaties over de nodige hectares grond beschikt en bouwvergunningen uit de mouw kan schudden wordt het wel een ander verhaal. Maar zo ver zijn we nog niet. Voor nu is de aankondiging dat KKR iets groots gaat doen met datacenters in Europa minder indrukwekkend dan berichten over de overnames in de sector van de laatste jaren.