2019
In 2019 zijn enkele Nederlandse datacenters gesloten. Andere zijn door overnames samengevoegd. Buiten Nederland gebeurde ook het nodige, maar niet alles is toen direct opgevallen. Wat er nu rond CDG speelt is bijvoorbeeld al een half jaar geleden aangekondigd. Toen bleef het onder de radar. Nu verdient het serieus aandacht.
Wie is CDG
CDG, de Chindata Group, is in de huidige vorm nog geen half jaar oud. In juli 2019 is Chindata samengevoegd met Bridge Data Centres. Beide bedrijven waren al in bezit van Bain Capital. Chindata is sinds 2015 op de Chinese markt actief. Het ontwerpt en bouwt carrier neutrale datacenters die zowel hyperscalers als edge gebruikers moeten aanspreken.
Bridge datacenters is nog jonger. Dat bedrijf bestaat pas sinds 2017. Het biedt wholesale en custom-build datacenters buiten de VRC. In India en Maleisië heeft het nu al datacenters, in andere landen is het op zoek naar mogelijkheden. De twee bedrijven zijn nu onderdeel van dezelfde holding, maar blijven als twee gescheiden entiteiten opereren.
Funding
Enkele maanden voordat Bain Capital de twee bedrijven onder dezelfde paraplu bracht heeft het fors geld gestopt in in Chindata. Met $570 miljoen ging het om de grootste investering tot dan toe in de Chinese datacenter sector. Bij het bekendmaken van de deal werd al duidelijk dat zowel Bain Capital en Chindata dit als een begin zagen. Het nieuws van zowel de funding als die vooraankondiging van de verdere stappen zijn in Europa niet doorgedrongen.
IPO
Doordat in Europa (en waarschijnlijk ook in Amerika) de ontwikkelingen rond eerst Chindata en toen de Chindata Group onder de radar bleven komt de melding van een IPO totaal onverwachts. CDG heeft volgens Bloomberg en anderen banken in de arm genomen om een beursgang in de VS te onderzoeken. Doel is $500 miljoen uit de markt te halen. Daarmee moet de verdere groei in Azië worden ondersteund. Daar wil het binnen twee jaar doorgroeien van de huidige 100 MW naar 300 MW en de belangrijkste wholesale aanbieder voor hyperscalers zijn. De term die in de meldingen van zowel Bloomberg als CDG en Bain Capital voorbij komt en die onthouden mag worden is “pan-Asian“.
Concurrentie
Door het samenbrengen van de twee bedrijven is een aanbieder van datacenter diensten ontstaan die van meerdere markten thuis is. Het is een holding die ook al in meerdere landen actief is. CDG is daarmee een partij die de strijd zal aangaan met partijen als NTT, GDS, Global Switch die al langer een sterke focus op dit deel van de wereld hebben en de bekende “global players” als Digital Realty.
Waarom deze aandacht?
Wie zich na het lezen afvraagt waarom de ontwikkelingen rond CDG in Nederland bekend moeten zijn is waarschijnlijk geholpen met het volgende geheugensteuntje:
- Snelheid van expansie – we hebben het hier over een bedrijf dat maximaal vijf jaar oud is;
- Data soevereiniteit – ook voor Aziatische ondernemers is het van belang (verplicht) de data binnen de eigen landsgrenzen te houden;
- Volume – CDG wil binnen twee jaar een volume hebben dat overeenkomt met een kwart van alle datacenters in Nederland. Het is daarbij slechts een van de aanbieders in de “pan-Asian” markt. Ook de andere genoemde partijen hebben forse ambities. De groei van de sector zit daar, niet in de FLAP.