pixabay mobile-phone-1917737

Aandacht voor verbod WhatsApp & Co op het werk is goed

Wie heeft de melding van bandenfabrikant Continental over het  verbod WhatsApp en Instagram op de zakelijke telefoons te installeren gezien?

 

AVG

De melding in kwestie komt uit de zomer van 2018. Toen is door enkele bedrijven actief gecommuniceerd dat het de eigen medewerkers verbood bepaalde apps te gebruiken.

Door de bekendheid en omvang van die firma (het betreft meer dan 36.000 medewerkers in en buiten Duitsland) heeft de pers dat bericht toen ook opgepakt. De meeste titels hebben daarbij vermeld dat een belangrijke reden voor het verbod is dat de voorwaarden van de twee app aanbieders naar mening van Continental niet in overeenstemming met de AVG is. Dat moet meerdere journalisten en ook werkgevers met werknemers aan het denken hebben gezet. Was die bewering juist en zijn er dan niet meer apps die in de gevarenzone?

Lijstjes

Het antwoord op die vraag was zonder voorbehoud ja. Tal van apps slaan data in cloud omgevingen of elders op waarvan met zekerheid is te zeggen dat die handelingen niet bekend zijn en geen garanties bieden ten aanzien van de persoonsgegevens. Op sommige sites en kranten verschenen twee overzichten. Een van apps die zakelijk worden gebruikt en (waarschijnlijk) niet kloppen. Het andere lijstjes betrof bedrijven met beleid te het gebruik van deze apps tegen te gaan.

Verwoorden

Wat opviel aan de lijstjes was dat de meeste organisaties goed in staat waren te verwoorden waarom ze Facebook & Co. op de zakelijke smartphone verbieden.

Het gaat namelijk niet alleen maar om de AVG/GDPR, dat het leegslurpen van adresboeken dient te verhinderen. Er zijn nog meer juridische bepalingen die eisen stellen aan het gebruik van apps en dat is een punt dat nog opvallend weinig is belicht. Dat banken en andere financiële dienstverleners een compleet dossier van elk klantcontact moeten bijhouden is bijvoorbeeld een reden waarom WhatsApp daar verboden zou moeten zijn. Die data staat immers nooit op servers die onder het beheer van de bank vallen.

Verdwenen

Dit soort lijsten en opsommingen zou kunnen bijdragen aan meer awareness. Als meer werkgevers en werknemers bekend zijn met de verschillende wettelijke kaders zullen ze zich ook eerder afvragen of wat zij waarschijnlijk al jaren doen legaal dan wel wenselijk is. Vreemd genoeg is de aandacht voor het verbod op WhatsApp en de rest heel snel verdwenen. Ook tijdens de afgelopen komkommertijd was er niemand die een update heeft gemaakt.