HP inc

Aanvulling op de printer perikelen van HP Inc.

Vorige week werd hier de vraag gesteld of HP Inc heeft zitten slapen en daardoor de terugval van de printer business in de EU niet heeft zien aankomen. Op de vraag zijn meerdere reacties gekomen. Daarom is er deze aanvulling op de eerste post.

Goede business

HP Inc heeft een probleem in EMEA en de EU maakt deel van die regio uit. Het bedrijf haalt circa 1/3 van de omzet uit de print business. Dat is goede business, want het levert omgerekend 59% van de bruto marge. Iedereen kan zich er wat bij voorstellen dat met name de inkt cartridges daar voor verantwoordelijk zijn.

Beurs gerelateerd

Inmiddels is er ook door andere tech titels meer aandacht besteed aan het probleem. Directe aanleiding daarvoor zijn twee beurs gerelateerde ontwikkelingen. De eerste is dat door meerder partijen is gewezen op de slechte performance van HP Inc op de beurs. De eerste acht maanden van het jaar zijn aandelen HP minder gevraagd dan die van de directe sector genomen. Minder handel en minder vraag leidt tot een lagere koers. Ook daarmee steekt HP af van de rest van de markt. Het laat daar een min zien, terwijl de gehele marktindex (S&P500) nog steeds een double digit plus heeft (HP -7,1% versus S&P 500 SPX +19%).

Wat dan wel voor HP pleit is dat het dividendbeleid positief afsteekt bij de rest. Beleggers weten echter ook dat zoiets niet altijd als een signaal van sterkte mag worden opgevat. Het weerhoudt – en dat is direct de tweede ontwikkeling – bijvoorbeeld analisten er niet van het aandeel HP een lagere waardering te geven.

Documentatie

De recente berichten van analisten worden deels gevoed door de documentatie die HP Inc aan de beurs moet vertrekken. Wat daar staat over de verschillende markten waar men opereert is inmiddels bekend. Het is deels terug te vinden in de persberichten en uitgewerkte verslagen van de analisten bijeenkomsten. Het C-level van HP Inc houdt zich wat dat betreft keurig aan het verhaal. Beleggers en toezichthouders zullen daardoor niet verrast zijn en dat is positief.

Opvallend

Opvallend, en dat is niet positief bedoeld, is echter dat de HP Inc documentatie inderdaad wijst op het ontbreken van feitelijke kennis van de EU regels met betrekking tot e-facturatie. In het 10-Q formulier voor de toezichthouders staan alle risico’s voor de komende periode en voor alle markten waar het bedrijf actief is genoemd. De impact van de handelsoorlog staat discreet, maar desalniettemin duidelijk omschreven. De concurrentie door andere leveranciers van inkt heeft een prominente plek gekregen. De opmerking dat partners ook concurrenten kunnen worden trekt de aandacht. Maar nergens staat ook maar een minimale verwijzing naar wettelijke voorschriften die tot een marktstagnatie of krimp kunnen leiden. Dit lijkt gewoon niet te kloppen.

Krimp

Op een aantal plekken – waaronder The Reg – is gewezen op de gestage afname van de print inkomsten bij HP (~7% in 7 jaar). Omdat het bedrijf tussentijds is opgesplitst en print activiteiten van anderen heeft overgenomen is het niet geheel duidelijk of de cijfers van 2011 en 2018 klakkeloos met elkaar vergelijken kunnen worden. Zelfs met die slag om de arm is het wel duidelijk dat de hoogtijdagen van leven van printers en printersupplies voorbij zijn. Als de cijfers bij benadering kloppen moet dat voor het kanaal reden zijn goed naar de eigen business te kijken.

Diversificeren om niet te afhankelijk te worden van een productreeks met een goede marge dus.