fbi

Adblockers omdat de FBI dat zegt

Kort voor de kerst heeft de FBI een melding online gezet waarin consumenten worden opgeroepen adblockers te gebruiken. Die boodschap is in Nederland weinig opgevallen. Het is er wel een die aandacht verdient en wanneer komen Europol, Enisa of de Nationale Politie met een vergelijkbare tip?

Adblockers, wie kent ze niet? Als we mogen afgaan op het perscommuniqué van de FBI van 21 december 2022 is dat in Amerika een ander verhaal. De politiedienst wijst de burgers op de gevaren van onlineshopping. Te veel websites zijn nep en voorzien van ongewenste, illegale en schadelijke trackers en software.

Ransomware

Schijnbaar is er vooral angst voor het besmet raken met ransomware doordat men klikt op advertenties die verwijzen naar dit soort ellendige software.

Dus als je nou geen advertenties meer te zien krijgt, dan neemt vanzelf de kans af besmet te raken met ransomware. Het klinkt logisch en simpel. Of de legale adverteerders daar blij mee zijn is een ander punt. Of het voldoende is alleen een adblocker te installeren en verder geen antivirus pakket te gebruiken ook iets waar nog over gediscussieerd kan worden.

Europa

Vooralsnog is dit een duidelijk signaal en een dat wel vaker voorbij mag komen. Zouden de politiediensten in Europa of consumentenorganisaties niet met een gelijke melding kunnen komen? Of is het zo dat meldingen over adblockers zoals de FBI dat doet hier niet zijn omdat het gros van de internetters die allang aan hebben staan? (cijfers hierover zijn  niet te vinden…)