LegeDatacenterVloer

Afgeblazen datacenter en hyperscaler projecten

Wie de berichten in een deel van de Nederlandse pers mag geloven is dit land het walhalla voor datacenters. Toegegeven wat er recent is geopend en wat er daadwerkelijk wordt gebouwd is indrukwekkend. Maar dat is niet het hele verhaal.

Uitstekende marketing

Datacenters en hyperscalers die de schop in de Nederlandse bodem zetten, daarover wordt al jaren veel geschreven. Er is een batterij aan bedrijven neergestreken in de regio Amsterdam dat dergelijke projecten faciliteert. Zij hebben er baat bij dat veel wordt geschreven over nieuwbouw, want dat betekent voor hen business. Dit type dienstverlening is niet specifiek Nederlands, het zijn vooral internationaal opererende bedrijven die nabij elke datacenter hotspot aanwezig zijn.

De marketing van deze bedrijven en hun klanten is uitstekend. De pers wordt in de watten gelegd en doorvragen over de kwaliteit van de rapportages komt amper voor. Daarvoor ontbreekt de kennis bij de pers. Daardoor is er ook nog niemand geweest die de rapportages en aankondigingen van de afgelopen jaar nog eens met de stofkam heeft doorgenomen. Hoeveel van wat er werd verkondigd is uitgekomen, waar was men te voorzichtig en waar juist te optimistisch?

De sector zwijgt

Dat die vragen gesteld moeten worden mag iedereen duidelijk zijn na het nieuws over Aabenraa. In deze Deense gemeente zou het derde datacenter van en voor Apple worden gebouwd. Op 11 juni maakte Apple met een simpele melding aan de gemeenteraad bekend te stoppen met de verdere plannen. Aandeelhouders zijn niet geïnformeerd, de bekende spreekbuizen van de sector zwijgen 24 uur nadat de Deense regionale pers het nieuws doorzette nog steeds. Het waren tech titels die een poging tot wereldkundig maken ondernamen.

Dat Apple in stilte besluit te staken met een project dat bijna twee jaar geleden met veel tromgeroffel werd aangekondigd is een ding. Dat het hierbij om de tweede locatie in Europa gaat waar men afstand van neemt (in Ierland wordt ook niet verder gebouwd) is het tweede punt. Als je met die kennis de berichten van de laatste vier jaar doorneemt valt op dat Apple niet de enige partij is die bouwplannen doet verdwijnen . Eveneens valt op dat de eerste meldingen over nieuwbouw allang niet meer komen van gemeentebesturen. Die zijn tegenwoordig discreet genoeg. Het zijn de datacenter exploitanten en hyperscalers zelf, en nog meer de ring van bedrijven daar direct om heen die het nieuws bekend maken.

Waarom ze dat doen en dan vooral ook waarom ze zo terughoudend zijn als er een terugtrekkende beweging wordt gemaakt roept vragen op. Het is aan anderen om te onderzoeken of hier sprake is van pogingen de markt te manipuleren. Het is aan de pers zich te realiseren dat een aankondiging geen garantie is van daadwerkelijke bouw en oplevering. Daarvoor zijn er nu te veel voorbeelden van afgeblazen projecten.

 

(foto: eigen werk 2011)