Voor Kaspersky is het al jaren lastig aanwezig te zijn op de Amerikaanse markt. Door de Russische oorlog tegen Oekraïne is de positie van de security nog moeilijker geworden, ook op andere markten. Naar het schijnt zitten er nog meer maatregelen in de koker om dit bedrijf van Westerse markten te verbannen.
Federaal
Amerikaanse federale diensten mogen inmiddels meer dan vijf jaar geen producten of diensten van Kaspersky kopen of gebruiken. Wat er in gebruik was moest worden verwijderd, contracten konden niet meer worden verlengd.
Ketenffect
Hierdoor is het bedrijf van Russische oorsprong klein op deze grote markt. Toeleveranciers van federale overheidsdiensten zullen, al dan niet met zachte dwang, ook het merk hebben gedumpt. Het effect van het federale verbod is daardoor veel groter dan op het eerste gezicht lijkt, want het werkt door in een hele keten (keteneffect).
In Europa heeft het bedrijf ook met de nodige tegenwind te maken en die is niet uitsluitend gerelateerd aan de oorlog. Al eerder was het moeilijk in te schatten of Kaspersky echt wel zo autonoom en zelfstandig was als het zich voordeed.
Pal na de invasie van Oekraïne volgden de eerste sancties tegen Rusland. In die fase is ook het bericht verschenen dat Kaspersky mogelijk betrokken zou zijn als CA bij het eigen Russische inter/intranet. Zwaarwegender waren echter de zorgen dat het bedrijf door Moskou gedwongen zou kunnen worden installaties bij klanten in het Westen te misbruiken voor het nationale belang. Lees de vrees voor backdoors, spionage, malware en dergelijke. Overal waar Kaspersky al op de wip zat, was het toen einde verhaal voor het bedrijf. Ook de consumentenproducten zijn verdacht verklaard. In Duitsland wordt bij elke AV test gemeld dat de producten van Kaspersky nog wel leverbaar zijn, maar dat ze niet worden getest met daarbij een verwijzing naar het overheidsstandpunt.
Meer maatregelen
De gifbeker is echter nog niet leeg. In Amerika worden de teugels nog verder aangehaald. Concreet betekent het dat de software en dienstverlening ook voor de andere lagen van de overheid verboden kan worden. Vanwege het keteneffect (zie boven) komt een de facto totaal verbod dan wel dichtbij.
Sommige bedrijven zijn al voorbereid op de strengste maatregelen om Kaspersky van de Amerikaanse markt te weren. De beheersoftware van Kaseya (ja die) geeft al aan dat het niet met Kaspersky producten overweg kan. De beheerders en gebruikers krijgen het advies voor een andere AV vendor te kiezen. Over keteneffect gesproken.