gaia-x-driver-of-digital-innovation-in-europe

Al die aandacht voor het GAIA-X cloud project is goed getimed

gaia-x-driver-of-digital-innovation-in-europeAfgelopen twee dagen was er de digitale versie van de Hannover Messe en daar is veel gesproken over cloud toepassingen en GAIA-X. Aandacht was er ook voor de cloud bedreigingen en een soort daarvan was niet eerder zo nadrukkelijk tussen de regels door te horen.

Oppervlakkig

Over de Digitale Hannover Messe 2020 kan worden volstaan met de melding dat het een boeiend programma was dat niet alleen echte insiders zal hebben aangesproken. Veel diepgang kan ook moeilijk in een sessie van 30 minuten. Daarnaast moet niet vergeten worden dat ook bij de ouderwetse Hannover Messe en voorheen de Cebit de talks redelijk oppervlakkig bleven.

Oppervlakkig was ook het verhaal over GAIA-X, het EU cloud initiatief dat hier al eerder is besproken. Een talk over dit onderwerp kan heel abstract zijn, maar dat was in dit geval niet aan de orde. De spreker, Gert Hoppe, legde de link tussen data soevereiniteit, de belangen van de Europese industrie en GAIA-X uit. Dat lukte hem aardig. Te veel diepgang en details waren niet nodig. De beoogde toehoorders (in ieder geval die uit Duitsland) weten nu wel wat die link is.

Pers

Dat zal waarschijnlijk ook komen omdat de Duitse pers zelfs gisteren nog over het onderwerp heeft geschreven. Het zijn dus de grotere regionale kranten en de landelijk verschijnende titels die de lezers op de hoogte brengen van de door de politiek, wetenschap en industrie gevoelde noodzaak tot een EU cloud omgeving te komen.

Te afhankelijk

In voor elke krantenlezer begrijpelijke taal staat ook waarom dat nodig is. De EU is te afhankelijk van de VS voor cloud diensten en de opkomende Chinese aanbieders baart deze groep dit aan de basis voor het krantenartikel heft gestaan ook zorgen.

De timing van het verschijnen van het artikel is goed gekozen. Niet alleen viel het samen het de digitale Hannover Messe. Het is ook de week van de toegenomen spanning tussen de VS en China en de uitspraak over de status van het Privacy Shield. Meer in de marge van al dat geweld is er nog de strijd over Brexit. Brussel heeft de Britten te kennen gegeven dat ze diensten na 1 januari 2021 niet meer mogen aanbieden op de manier waarop dat nu gaat. De meeste aandacht gaat daarbij uit naar financiële diensten. De beperking geldt echter ook voor IT dienstverlening.

GAIA-X kan helpen een groot aantal van de “uitdagingen” die doorde huidige poltieke ontwikkelingen onvermijdelijk zijn op te lossen. Dat was een van de minder oppervlakkige lessen van de 2020 Hannover Messe