Dat de cloud van Chinese bedrijven, Alibaba en Tencent voorop, moeilijk te doorgronden is was al langer bekend. Nu komt Alibaba met tegenvallende cijfers waardoor het cloudaanbod nog onduidelijker wordt.
Alibaba heeft op 4 augustus kwartaalcijfers gepubliceerd. Beleggers hadden daar moeite mee. De omzet van het bedrijf is met ruim 33 procent toegenomen in vergelijking met een jaar geleden. Normaal moet bij een dergelijke groei de vlag uitgaan en de beurskoers omhoog. Dat was nu dus niet het geval.
Twee verklaringen
Er zijn zo te zien twee redenen waarom de handel amper reageerde op de omzetgroei. De eerste reden is dat de koers van het aandeel in een jaar tijd fors in waarde is gedaald. Inmiddels is ruim 40 procent van de waarde verdampt. Dat heeft veel te maken met de toenemende controle in de VRC zelf, maar ook het reguleren van het aanbod (lees: verbieden) in landen als India.
Alibaba ligt dus onder vuur en als dat ergens uit blijkt is het wel de tegenvallende groei bij de hyperscale cloud. Daar nam de omzet met 29 procent toe. Dat is meer dan AWS, maar minder dan Azure. Veel belangrijker is echter dat die groei is afgeremd door het gedrag van een grote klant.
Regelgeving
Tijdens de presentatie van de cijfers heeft de CEO van Alibaba bekend gemaakt dat een klant niet langer gebruik maakt van het cloudaanbod op grond van regelgeving. Die klant moet heel groot zijn, want gecorrigeerd voor het wegval van die omzet had Alibaba anders een plus van 40 procent kunnen realiseren.
Uit het verhaal van Alibaba is niet op te maken wie die klant is en in welk land het voor een andere cloud heeft moeten kiezen. Wat we hieruit wel kunnen opmaken is dat het gebruik van een Chinese cloud ergens aan banden is gelegd. Tevens is duidelijk dat voor wat betreft het cloudaanbod Alibaba te afhankelijk is (of: was) van een grote klant.