ibm256

Alles is cloud bij IBM maar de belegger denkt daar anders over

ibm256Een post over cloud past op dit blog net als een artikel over IBM, dat gecombineerd met het begrip belegger is echter een uitzondering. Die uitzondering is in dit geval meer dan gerechtvaardigd. De laatste kwartaalcijfers van IBM zijn namelijk meer dan alleen maar teleurstellend.

42 procent minder

Woensdag maakte IBM kwartaalcijfers bekend. Met een kleinere omzet dan voorheen was door de markt al rekening gehouden. Dat de cijfers nog lager uitvielen was een grote teleurstelling, helemaal omdat nu vier kwartalen achter elkaar krimp is gerapporteerd.

Krimpende omzet zegt daarbij niets over het netto resultaat van Big Blue. De “Net income from continuing operations” over de afgelopen 12 maanden is namelijk $5,5 miljard. Een forse winst. Toch is dat juist een van de redenen waarom beleggers negatief reageerden. Het resultaat is namelijk 42 procent minder dan een jaar geleden.

Cijfers doorgronden

Bij een dergelijke grote min gaat elke journalist en belegger nog eens extra goed naar de cijfers kijken. Wie dat doet valt op dat het doorgronden daarvan extreem moeilijk is geworden. Het kan geen toeval zijn, maar IBM slaagt er in voor elke vertical, business line of kostenpost twee cijfers te geven. Een met “cloud” en een zonder.

De reden daarvan lijkt extreem simpel. IBM wil in alles dat het doet overkomen als een bedrijf dat volledig cloudminded is. De realiteit is echter anders. Dat is voor klanten van het bedrijf al enige tijd duidelijk, maar deze keer is het ook de beleggers opgevallen.

Banksaldo

IBM is er de laatste dagen niet in geslaagd de beleggers een bevredigende uitleg te geven over de cijfers en trends. Het geeft geen verwachtingen voor de komende kwartalen af, omdat de markten door Covid-19 te grillig zijn. Dat alles zorgt voor een ruim 7 procent lagere koers.

Maar ergens in die cijfers en verhalen over cloud zit nog een detail dat de markt schijnbaar over het hoofd ziet. Het banksaldo van het bedrijf is ondanks alles toegenomen. Dat kan maar een doel hebben en dat is het kopen van andere bedrijven. Dat zullen waarschijnlijk net als Nordcloud en Taos MSP’s, annex cloud enablers, zijn. Hou die oorlogskas in de gaten!