ocp 2019 sponsors

AMD meer waard dan Intel – waarom is dat belangrijk

Jaren, zo niet decennia lang was Intel de grootste chipmaker ter wereld en liet concurrenten als AMD ver achter zich. De tijden veranderen. Intel was afgelopen week niet langer het meest waardevolle chipmerk.

De strijd om de titel grootste chipsbakker is voor beleggers waarschijnlijk heel interessant. Voor de doorsnee IT gebruiker is het een detail. En de groep die IT trends bijhoudt kan iets heel anders vaststellen.

Fundamentele verandering

Ongeveer zeven jaar geleden werden de eerste aanzetten voor een fundamentele verandering in de posities van de chipsbakkers zichtbaar. Broadcom was een van de bedrijven die ging bijkopen. AMD wist langzaam in de servermarkt het aandeel te vergroten. Maar Intel was overal nog zeer dominant. De rol van ARM en Nvidia was nog niet helder.

De reden waarom dit deel van de markt in beweging kwam had minder met de onderlinge concurrentie te maken. Het drong door dat de grootste gebruikers van CPU’s in staat zouden zijn zelf chips te ontwerpen en (laten) maken. Uit de hoek van de hyperscalers kwam de bedreiging, niet van de gekende concurrenten.

Dit is een klassiek voorbeeld van een trend die grote impact heeft op een complete keten. In een poging de strijd met de hyperscalers te kunnen voeren werd het enorm belangrijk het assortiment te verbreden. Als dat bereikbaar was via het van de markt halen van concurrenten was nog een ander doel bereikt. Bij minder aanbieders is het makkelijker de prijzen door aanbod en niet de vraag te laten bepalen.

Intel

Met de kennis van nu was het verdwijnen van Brocade als zelfstandig merk onvermijdelijk. Het was een perfecte aanvulling voor het portfolio van anderen. Intel probeerde ook links en rechts bij te kopen. Tegelijk koos het voor de grote sprong voorwaarts. Een eigen SSD variant zou weer tot een unieke positie moeten leiden. Dat laatste is niet gelukt. De vraag naar 3D Xpoint was minimaal. Intel verloor honderden miljoenen op het project. Zelfs partner Micron kon er weinig mee.

Bovenstaande verhaal gaat vooral om CPU’s, maar iets dergelijks speelt ook bij chips voor netwerkkaarten en andere componenten. Grootgebruikers zijn steeds beter in staat eigen componenten te (laten) maken. De gevestigde orde, en Intel is daar in elk opzicht een schoolvoorbeeld van, ziet het marktaandeel afnemen. Iedere Apple gebruiker weet dat het verhaal ook bij zijn merk speelt. Daar gaat het om echte enduser devices die er onder de motorkap anders uitzien dan voorheen.

AMD lette op

Het lijkt daarmee een betrekkelijk simpel verhaal. Intel lette niet goed op. AMD wel en dat bedrijf kocht snel nog een paar concurrenten op. Maar er speelt nog iets. Natuurlijk is het leuk voor AMD dat het nu groter is dan Intel. Maar beiden weten ook dat die nieuwe concurrenten een deel van de markt hebben opgeëist en niet zullen loslaten. De strijd tussen de nummer 1 en 2 is daarom betrekkelijk en kan de aandacht afleiden van iets dat veel belangrijker is.