Amerikaanse handelsoorlog met VRC raakt IT sector

Sinds een paar weken is de sfeer tussen Washington en Beijing sterk verslechterd, er wordt al gesproken over een handelsoorlog. De sancties die Washington heeft opgelegd om het handelstekort met de VRC en andere landen te verkleinen heeft geleid tot reacties volgens het oog om oog principe.

De strijd wordt echter ook op een ander front gevoerd. Eerder was al bekend geworden dat Toshiba van de Chinese autoriteiten geen toestemming krijgt de chip productie aan een internationaal consortium over te dragen. Daarmee is het Japanse Toshiba hard getroffen, hoewel het geen acteur in de handelsoorlog is. Toen het uitblijven van die toestemming bekend werd was al te horen dat de IT sector hard getroffen kan worden door de uitbreiding van de handelsoorlog.

Voor die zorg is er nu nog een reden bijgekomen. Ook de overname van NXP door Qualcomm loopt vertraging op door het ontbreken van toestemming door de VRC. De twee deals die u niet verder kunnen lijken op het eerste gezicht weinig impact te hoeven hebben op de business. Die kan immers gewoon doorgaan met wat het nu produceert. Omdat er echter sprake is van lange termijn investeringen is de vertraging die nu ontstaat iets waar over jaren de impact nog van te merken is.