AVG-GDPR-europe

AVG boete wegens misbruiken LinkedIn

Waarschijnlijk heeft iedereen met een LinkedIn profiel wel eens de vraag gesteld of het gebruik van die dienst binnen de kaders van de AVG valt. Een boetebesluit uit Italië laat zien wanneer dat fout gaat.

Niet afgeschermd LinkedIn profiel

De case is als volgt. Een natuurlijk persoon in Italië heeft op LinkedIn een profiel. Dat profiel is niet volledig afgeschermd. Hij (of zij) kan worden benaderd met contactverzoeken. Dat is ook wat de vertegenwoordiger van bedrijf X doet. Hij (of zij) geeft bij het contactverzoek aan diensten te leveren die goed aansluiten op wat de klager doet.

Dat de persoon van bedrijf X die link legt is maar op een manier mogelijk. X heeft via openbare registers opgezocht welke bedrijven en personen mogelijk interessant zijn. Met die dat is men op LinkedIn gaan grasduinen. Op die manier benaderd men dus de klager, waarvan het profiel geen evidente link met de aangeboden dienst had.

Drie vragen

De vragen die in deze zaak moesten worden beantwoord waren de volgende. Klopt het dat deelname aan LinkedIn de sluizen openzet voor dit soort verzoeken. Is het correct dat iemand via derde bronnen voorwerk doet om daarna gerichter te kunnen speuren op LinkedIn. En tenslotte is het toegestaan profielen die niets over de werkzaamheden / functies zeggen toch te benaderen op grond van de elders verkregen informatie.

Op alle vragen is volgens de toezichthouder het antwoord nee. Bedrijf X heeft geen expliciete toestemming vooraf gekregen. De manier waarop de data over de klager (een persoon – niet zijn bedrijf!) is verkregen en verwerkt is onrechtmatig.

3.000 Euro boete

Deze misser kost bedrijf X 3.000 Euro. Dat is voor een eenmalige spamrun op een persoon wel een erg forse boete. Maar het gaat hier ook om de signaalwerking. LinkedIn kan voordelig en nuttig zijn. De kans daarmee of daardoor in de problemen te komen is echter grotere dan menigeen zich realiseert. Dat gaat om zowel partijen en personen op zoek naar nieuwe contacten als de personen die een profiel hebben aangemaakt. De optie een profiel dicht te zetten is niet bedacht om aan de AVG te kunnen voldoen, maar is wel handig daar op te letten en zo een boete te voorkomen.

(via: bron)