Backblaze’s Fireball propositie en de factor tijd

Het Amerikaanse Backblaze heeft eerder deze week B2 Fireball gelanceerd. B2 staat voor de Backblaze cloud storage omgeving. Fireball is de naam van een fysieke storage device dat klanten kunnen huren. Als de Fireball is gevuld wordt deze opgehaald. De data gaat vervolgens naar de B2 cloud.

Het idee is niet nieuw. Backblaze biedt als een van de weinige cloud storage aanbieders al heel lang klanten de optie dat fysieke storage device op te sturen en door Backblaze personeel in het datacenter te laten overbrengen naar de cloud. In de VS waar de kwaliteit en beschikbaarheid van breedband beduidend minder kan zijn dan in Nederland is dat een model waar ook voldoende vraag naar is.

Dat die vraag er is blijkt ook uit de Fireball. Hierbij gaat het om een robuust uitgevoerde NAS die tot 70TB aan data kan bevatten. De Backblaze Fireball propositie is verder weinig bijzonder. Er wordt een bedrag in rekening gebracht voor de huur ($550) en het vervoer tussen B2, klant en weer terug ($75).

Huurperiode

Er is echter een detail in die propositie die opvalt en dat is de huurperiode. De Fireball staat standaard voor een periode van maximaal 30 dagen bij de klant. Het is een subtiele en tegelijkertijd noodzakelijke hint over het begrip tijd. Het kopiëren of verplaatsen van grote hoeveelheden data kost veel tijd. Zolang niet alle kantoor netwerken voorzien zijn van Gigabit verbindingen moet de klant vooraf weten dat die klus niet in een paar uur geklaard is. De lange vaste huurperiode is daarmee eerder een need to have dan een nice to have.