Meer aandacht voor datacenters
De aandacht voor de datacenters van Google in Nederland is de laatste periode toegenomen. De reguliere pers ontdekte het onderwerp toen werd ingezoomd op energieverbruik. Later kwam daar nog de zorg over het waterverbruik bij.
Waarom die twee aspecten opeens op de radar kwamen is bekend. Lokale groeperingen van het gebied waar windmolens en dit type datacenter staat gepland zijn tegen de komst van beiden. Wat we hier zien is dus niets anders dan het bespelen van de pers door actiegroepen. Daar hoeft niets mis mee te zijn, zolang ook maar onderzoek wordt gedaan of de meldingen ook kloppen.
Herbezinning speelt al langer
Als de reguliere pers, maar ook de IT collega’s dat zouden hebben gedaan was de verbazing van afgelopen dagen veel kleiner geweest. Het is immers al bijna een jaar bekend dat niet alleen Google, maar ook de andere hyperscalers op de rem staan als het gaat om nieuwbouw en uitbreidingen. Er zijn zelfs indicaties dat de herbezinning al eerder is begonnen. Twee niet nader te noemen locaties in de randstad zijn namelijk gebouwd met de komst van hyperscalers in het achterhoofd, maar die zijn er nooit gaan huren.
In ieder geval is de communicatie van de hyperscalers sinds de uitbraak van Covid-19 glashelder geweest. Google en Facebook moesten dat ook wel, omdat ze beursgenoteerd zijn. Iedereen had dus kunnen weten dat alleen al deze twee voor $700 miljoen aan investeren per begin Q2-2020 on hold heeft gezet.
Opkomst secundaire markten voor datacenters
Evenmin moet iedereen hebben gezien dat alle hyperscalers versneld zijn gaan uitrollen in de zogenaamde secundaire markten. Wat er stond kreeg meer budget en op nieuwe plekken is grond geclaimd. Dat Google bijvoorbeeld heeft besloten te gaan bouwen in Polen had moeten leiden tot vragen. Dat is niet gebeurd. Als het bericht al is gezien, heeft men die investering van $2 miljard niet gekoppeld aan de feitelijke status van de plannen (en logica daarvan) voor Nederland.
Andere fase voor Nederland
Er zijn wel meer indicaties dat de datacentermarkt in Nederland in een ander fase is beland. Covid-19 is een factor, maar zeker niet de enige. Dat geldt ook voor het “publieke debat” over de schaarste van drinkwater en groene stroom. Beiden maken het voor nieuwe datacenters niet zo makkelijk hier grootschalig vanuit een greenfield gedachte te bouwen.
Kortom, wie meer heeft gedaan dan de koppen van de bekende nieuwssites lezen kan onmogelijk de verbazing over de streep door de plannen van datacenters door Google begrijpen. Het mag geen verrassing zijn. Dat staat verder los van de vraag of dit soort gebouwen hier meer of minder welkom zijn.