Brexit

Blijft uitwisseling data tussen EU en Britten wel mogelijk – CER is somber

Op dit moment is het formeel mogelijk en toegestaan dat data met persoonsgegevens tussen bedrijven in de EU met de Britten worden gedeeld. De EC heeft immers afgelopen zomer vastgesteld dat die data voldoende bescherming heeft. Toch is daarmee het probleem van tafel zegt de CER.

Toekomst “adequacy decision”

CER, Centre for European Reform, heeft medio november een document gepubliceerd dat de status en toekomst van deze EU “adequacy decision” beschrijft. De beslissing van de EC is namelijk in een opzicht uniek. Over de houding van de Britse regering van ook het nodige te schrijven. Daarnaast is er nog sprake van “externe factoren”. Elk van die drie punten kan er volgens de auteurs van het document toe leiden dat die beslissing in de prullenbak verdwijnt.

De drie factoren die de status van data uitwisseling tussen de EU en de Britten kan doen veranderen zijn niet nieuw. De EC heeft om te beginnen de beslissing voorzien van de bepaling dat deze kan worden ingetrokken. Het document staat totaal los van welke Brexitdeal dan ook.

Vertrouwen

Redenen waarom de EC dat kan doen zijn er veel. De belangrijkste is dat in Brussel de Britse regering weinig vertrouwen geniet. Gelet op de periode 2016 tot heden en de signalen die Londen heeft afgegeven is dat ook wel begrijpelijk. De link tussen de eerste en tweede factor is dus evident. Brussel kan snel ingrijpen en een verbod instellen als Londen de regels eenzijdig aanpast.

EHvJ

Voor CER is dat niet eens het belangrijkste. Men vermoedt, of vreest, vooral dat Max Schrems en of consorten via een beslissing van het EHvJ de bestaande overeenkomst van tafel kan krijgen. Dan is er dus tussen Londen en Brussel een zelfde onmogelijke positie als tussen Washington en Brussel als het over persoonsgegevens gaat.

De auteurs komen na het beschrijven van de drie factoren tot de conclusie dat Londen slechte kaarten in handen heeft. Het is volgens hen immers onvermijdelijk dat de deal gaat stranden.

Data noodscenario

Stel dat die inschatting juist is, wat zijn dan de consequenties voor de EU en Nederland? Eigenlijk zijn we dan weer terug bij af. Toen duidelijk werd dat Brexit onvermijdelijk was hebben grotere bedrijven scenario’s opgesteld om personeel, goederen en data terug te halen. Een deel van die plannen is niet doorgevoerd. Londen en Brussel probeerden immers de scheiding zo netjes mogelijk te laten verlopen. Als CER gelijk heeft dan is de kans groot dat die plannen voor wat betreft de evacuatie van EU data weg van de Britten de komende periode weer bestudeerd moeten worden.