Eset

Boodschap ESET Duitsland verdient navolging

Het nieuwe jaar start voor Technite voor het wijzen op een aardig artikel van en over ESET Duitsland. Het Duitse filiaal van de security vendor is er in geslaagd op de valreep van het jaar op een Duits techblog geciteerd te worden. De boodschap van ESET is niet terug te vinden op de Nederlandse site en dat is een gemiste kans.

Nietszeggende kreten

Rond de jaarwisseling is het overgrote deel van de persberichten te voorzien van het label “voorspelling”. De PR afdelingen van security vendoren trekken nog snel een paar blikken met nietszeggende en al duizendmaal gehoorde kreten open. De voorspellingen over nog meer bedreigingen, schade en schande worden door de pers op een hoop gegooid. Bijna elke journalist en redacteur weet dat de nieuwswaarde van deze meldingen gering is. Bij gebrek aan echt nieuws raakt het wel geplaatst.

Vier punten

ESET Duitsland lijkt een andere aanpak te hebben gekozen voor de laatste melding van het jaar 2019. Het noemt geen Top 10 van grootste bedreigingen. Evenmin spreekt het over “Cybersecurity Trends 2020”, wat het net als de Nederlandse collega’s begin december nog wel deed.

Het heeft een minimale lijst die vier punten bevat. Het zijn vier dingen die de internetgebruiker beter links kan laten liggen in het nieuwe jaar. Het overzicht is zo kort dat iedereen moet kunnen lezen en onthouden. De doelgroep is nadrukkelijk niet alleen de consument of de zakelijke gebruiker. De turflijst moet beide doelgroepen aanspreken.

De lijst draagt de lezers op (vertaald):

  • Geen windows 7 meer te gebruiken
  • Geen gebruik te maken van tuning en optimizing programma’s
  • Dubieuze apps en websites links te laten liggen
  • In te zien dat IT security niet iets is dat “die anderen” moeten regelen.

Elk van de punten kent een korte heldere uitleg. Het artikel waarin ze zijn gegoten is daarmee  anders dan de bulk van berichten waarmee de rest van de sector komt. Communiceren met de doelgroepen over IT security kan ook op deze manier. Waarschijnlijk blijft de boodschap ook beter onthouden. Dit verdient navolging.