AWS

BP verhuist naar AWS – is dat oud nieuws opwarmen?

Woensdagmiddag Amerikaanse tijd is door de pers het bericht doorgezet dat oliebedrijf BP een belangrijke deal heeft gesloten met AWS. BP sluit de datacenters in Europa en stalt alles bij AWS. Dat verhaal klinkt mooi, maar of het ook helemaal klopt wat daar met veel tromgeroffel wordt gecommuniceerd?

Bron

De bron van het bericht waar de pers zich op baseert is hier te vinden. Het beschrijft dat BP hiermee een grote stap zet. Er is ook de suggestie van een barterdeal, omdat BP AWS aan groene stroom zal helpen. Verder staat er nog “The data center migration expands upon BP’s existing relationship with AWS”.

Duurzaamheid

Bij elk van de genoemde punten valt een opmerking te plaatsen. Om met het laatste te beginnen: dat BP en AWS zo nadrukkelijk de duurzaamheid van de beide business benoemen komt geforceerd over. BP is sinds 2010 onherroepelijk te linken aan de milieuramp veroorzaakt door het platform Deepwater Horizon. Kritiek op de groenheid van de datacenters van AWS is ook makkelijk te vinden. Het is gewoon raar dat de bedrijven op dit punt de bal voor het eigen open doel leggen.

Samenwerking

Er kunnen ook de nodige vraagtekens worden gezet bij deze zin “is closing its European mega data centers and migrating all data and 900 key applications currently hosted there to AWS […]”. Helemaal als die wordt gelinkt aan de eerdere quote over de “existing relationship with AWS”.

Wie iets verder teruggaat zal zien dat drie jaar terug, op 30 november 2016 maakte AWS bekend dat het een waanzinnig interessante en belangrijke deal met BP had gesloten. Citaat uit het toenmalige persbericht, zoals dat hier geciteerd is: “The move to public cloud will require shifting at least 3,000 line of business applications to the cloud, as well as 7,000 servers, which are currently whirring away in four primary datacentre locations.”

Opties

Wat op 4 december 2019 als nieuws is gebracht lijkt in het beste geval een verdere uitwerking van een bestaande deal. De andere optie is dat het een goedkope en onverstandige poging van AWS is om de pers te halen. En dat dan door oud nieuws op te warmen. Het is onbegrijpelijk waarom AWS dit doet. Met het linken naar de 2016 deal was een hoop argwaan voorkomen. Nu blijft het idee hangen dat na het verlies van het JEDI contract en ter flankering van het re:Invent event van alles wordt geroepen om maar positief op te vallen.