rechtszaak - juridisch - justitie 960

BREBAU krijgt AVG boete van 1,9 miljoen

Het gemeentelijke woningbouwvereniging BREBAU uit Bremen heeft een boete gekregen van 1,9 miljoen Euro wegens zeer ernstige schendingen van de AVG. De boete had veel hoger kunnen uitvallen. Strafrechtelijke vervolging is in principe nog mogelijk.

Bremen is een stad en een Bundesland. Daarom heeft het een eigen toezichthouder. Die heeft afgelopen week de BREBAU flink de oren gewassen. De verhuurder van woningen hield van tenminste 9.500 huurders bepaalde gegevens bij en dat is op geen enkele wijze goed te praten. het gaat om gegevens die ook al voor de AVG niet mochten worden opgeslagen. Vergelijkbaar met de WBP in Nederland.

Citaat:

Bei mehr als der Hälfte der Fälle handelte es sich darüber hinaus um Daten, die nach der DSGVO besonders geschützt sind. Rechtswidrig verarbeitet wurden auch Informationen über die Hautfarbe, die ethnische Herkunft, die Religionszugehörigkeit, die sexuelle Orientierung und über den Gesundheitszustand. Auch hat die BREBAU GmbH Anträge Betroffener auf Transparenz über die Verarbeitung ihrer Daten bewusst konterkariert. (bron)

Het opslaan van gevoelige gegevens, waarvoor natuurlijk elke basis ontbreekt is zeer ernstig. Het bewust tegenwerken van verzoeken om opheldering doet nog erger vermoeden. Dat de toezichthouder in het persbericht ingaat op de vraag of hier sprake is geweest van discriminatie heeft daar alles mee te maken.

Via de lokale pers was namelijk al in 2021 aan de politiek de vraag gesteld waarom de overheid als eigenaar van BREBAU niet optrad tegen de misstanden die toen al bekend waren. Toen kwam de gemeenteraad van Bremen niet verder dan het aankondigen van onderzoek. BREBAU zelf gaf aan arbeidsrechtelijke maatregelen te treffen door twee leidinggevenden te schorsen.

Discriminatie

De AVG is niet bedoeld om discriminatie tegen te gaan. Maar de toezichthouder merkt wel op dat het verbod bijzondere data te vergaren, verwerken en op te slaan effectief beschermt tegen discriminatie.

Waar de Landesbeauftragte für Datenschutz und Informationsfreiheit (LfDI) – de toezichthouder – nadrukkelijk over zwijgt is het vervolg. Gedupeerden kunnen met die boetebesluit in de hand aangifte doen van structurele discriminatie. De zaak is zo gedetailleerd beschreven dat tot vervolging overgaan wel erg makkelijk is. Naast erg makkelijk voor het OM is het ook aantrekkelijk voor claimadvocaten hier een zaak van te maken.