union-jack

Brexit en de IT sector: hardware in Engeland bestellen na 1 januari 2021

union-jackOp dit moment wordt er weinig aandacht besteed aan de impact van Brexit de op de IT sector. Het blijft echter nodig zich voor te bereiden. Vorige week is bijvoorbeeld bekend geworden dat de invoer van hardware uit Engeland na 1 januari 2021 complexer en vooral duurder wordt.

Vorig jaar rond deze tijd stonden alle seinen op rood. De kans op een No-Deal Brexit was reëel. De Britse overheid waarschuwde burgers, bedrijven en de transportsector voor de gevolgen. Last minute werd de klap verhinderd. De Britten bleven nog even in de EU. Dat is nu inmiddels een gepasseerd station. De Britten zijn nu uit de EU. Tot en met 31 december van dit jaar is er nog de fase waarin EU en Britten zich aan de bestaande regels houden. Voor de import en export verandert er dus nog niets.

50.000 vacatures

Per 1 januari is ook dat voorbij. Het VK is dan echt geen EU lidstaat meer. Alle goederen die het in- en uitvoert moeten worden gecontroleerd. Dat betekent hoe dan ook een toename van de administratieve lasten voor de transportsector.

Volgens serieuze inschattingen zijn er in in die sector 50.000 medewerkers nodig. Dit enorme aantal is nodig om de papierwinkel (niet alles kan digitaal!) die Brexit veroorzaakt te verwerken. Hoe die vacatures ingevuld gaan worden weet nog niemand.

Meerkosten per zending

Wel duidelijk is dat deze kosten door de transporteurs gemaakt moeten worden en dat zij deze op de klanten gaan verhalen. Er is uitgerekend dat elke zending naar of van het VK 15GBP duurder zal worden.

Het is niet het bedrag dat de lezer moet onthouden. Cruciaal is de definitie van zending. Een zeecontainer gevuld met desktops kan één zending zijn, maar ook honderden zendingen. Het aantal opdrachtgevers en ontvangers is daar bepalend. Ook bepalend is de tijdstippen waarom de goederen aankomen. Een container die voor één klant wordt gevuld kan dus nog steeds uit tientallen zendingen bestaan. Bij grotere hardware deals, waar gewacht wordt tot alles in een keer kan worden uitgeleverd, nemen de kosten dus toe. Een kleine zending bestaande uit een doos wordt eveneens duurder.

Dat dit scenario weinig goeds beloofd voor de Britse transport sector is duidelijk. Vergeet daarbij niet dat dit dus ook de Britse vestigingen van DHL, UPS en consorten raakt. Het bizarre is dat de opdrachtgevers van het transport hier formeel geen partij zijn. Dell, HPE of IngramMicro hebben dan ook niet gereageerd op het bekend worden van deze negatieve Brexit consequentie.

Alternatief

Zoals de vlag er nu bij staat is het zoeken naar alternatieven wel raadzaam. Fabrikanten kunnen er voor kiezen de Britse distributiecentra voor de EU te verhuizen naar een van de omringende landen. De verwachting is dat hardware leveranciers en distributeurs daar een USP van gaan maken. Klanten die gewend zijn in het VK te bestellen kunnen zo de extra kosten bespaard blijven. Die zelfde klanten kunnen zelf ook vast op zoek gaan naar alternatieve adressen binnen de EU.