Afnic

Brexit en domeinnamen onder .FR

AfnicEind januari heeft AFNIC, de registry voor domeinnamen onder .FR bekend gemaakt wat de voorlopige impact van Brexit is. Houders van 34.000 domeinnamen hebben zijn door de genomen maatregelen getroffen.

EURid

Alle voorgaande artikelen op Technite over domeinnamen en Brexit gingen over registraties onder .EU. De regels voor houders van die domeinnamen zijn sinds 2016 meerdere keren aangepast. Nu Brexit een feit is weten Britse houders dat ze geen recht meer hebben op het houden van een domeinnaam die op .EU eindigt. Allen voor wie als persoon of onderneming in de EU is gevestigd kan met een Brits paspoort nog een .EU aanvragen, verhuizen en gebruiken. De regels van EURid zijn hier nog terug te vinden.

AFNIC

EURid heeft best veel moeite moeten doen. Het heeft te voldoen aan de regels die de EC stelt. Die waren zeker in het begin niet allemaal even realistisch. Voor de andere registries geldt dat zij vanwege Brexit niet opeens hard zijn geraakt of de regels hebben moeten wijzigen. AFNIC, de instantie die .FR onderhoudt was vanaf de eerste dag redelijk duidelijk. Het is daarbij niet de enige registry die direct doorhad wat de impact zou zijn, bij gelijkblijvende regels.

De eisen voor een .FR zijn dat de houder ingezeten van een EU lidstaat moet zijn of een van de vier EFTA landen. De Britten zijn per 1 januari 2021 definitief geen deel meer van de EU. Toetreden tot de EFTA is ook niet gebeurd. Het recht om een .FR aan te houden of te registreren is daarmee verdwenen.

Daarom heeft AFNIC op 26 januari met een Engels bericht ook het publiek geïnformeerd. Er zouden 34.000 domeinnamen zijn geregistreerd door natuurlijke of rechtspersonen met een Brits adres. In tegenstelling tot EURid gaan de Fransen niet over tot het schrappen van die registraties. Wat dat betreft is er voor die groep weinig aan de hand.

Voorbehoud door Brexit onderhandelingen

Het voorbehoud dat gemaakt moet worden is echter dat de AFNIC niet wat de lopende onderhandelingen tussen Brussel en Londen brengen. Formeel is de huidige Brexit fase namelijk een voorlopige. Als er geen deal tot stand komt kan het zomaar zijn aan weerszijde van Het Kanaal toch ook de regels voor diensten zoals domeinnamen, op de schop gaan.

Overigens is AFNIC niet de enige waarbij dit speelt. Er zijn meer registries binnen de EU die door Brexit iets over de regels voor de domeinnamen zouden moeten communiceren.