union-jack

Brexit en IT – wat doen de Britten?

Het vertrek van de Britten uit de EU, Brexit,  is eind vorige maand nog een keer uitgesteld, voor IT beslissingen maakt dat weinig uit. Uitstel, maar geen afstel. Als het aan de zittende regering ligt stapt het land per begin volgend jaar alsnog uit de EU. Wat er dan staat te gebeuren weet nog steeds niemand. Tot nu toe werd op Technite stilgestaan bij de kansen en bedreigingen voor Nederlandse ondernemers. Deze keer gekeken naar impact voor het Britse bedrijfsleven.

Data

Als het goed is heeft elke Nederlandse ondernemer inmiddels begrepen dat door Brexit voorlopig een einde zal komen op de mogelijkheid data in het VK op te slaan dan wel te laten bewerken. De uitleg waarom dat zo is is onder andere hier terug te lezen. Die nieuwe situatie leidt er toe dat Britse IT en data ondernemers minder opdrachten uit de EU zullen gaan krijgen.

Poll

Waar niemand bij stil staat is dat het verhaal mogelijk ook de andere kant uit werkt. Volgens een poll van 4SL, een Brits bedrijf gespecialiseerd in de veilige opslag van data, heeft 55% van de Britse IT ondernemers geen flauw idee of zij door Brexit gedwongen gaan worden de back-up en recovery strategie te wijzigen. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn als ze de data naar een cloudzone wegschrijven die in een Nederlands, Deens of Duits datacenter staat. 61% geeft aan dat ze niet weten of ze na Brexit nog wel bij data kunnen die “ergens” in de EU staat opgeslagen.

De poll is gehouden enkele weken voordat de Britten weer eens uit de EU zouden stappen. Op dat moment had 35% van de IT decision makers nog steeds 0,0 actie ondernomen om zich op Brexit voor te bereiden. 59% gaat er van uit dat elke cent en minuut die aan voorbereiding wordt gespendeerd pure verspilling betreft. Die laatste score is deels te verklaren door de timing van de poll. Net als het feit dat Brexit al twee keer is uitgesteld.

Over de betrouwbaarheid van de Poll is overigens weinig te vertellen. Naar verwachting is die gehouden onder klanten en prospects van 4SL. Dat is een groep bedrijven en overheidsinstellingen die wel bezig zijn met zaken als back-up, DR en BC. Ze realiseren zich opvallend weinig dat ze na Brexit een serieus probleem hebben als het gaat om datasets die gegevens van EU burgers bevatten.