union-jack

Brexit impact: zorg dat je geld en bestellingen op tijd binnen zijn

De Britse krant The Sunday Times heeft gisteren uitgebreid geschreven over “Yellowhammer”. Dat is het geheime document van de Britse regering waarin de verwachte impact van een no-deal Brexit staat beschreven. Die impact is zo omvangrijk en bedreigend dat de lezer wordt opgeroepen zich wederom te verdiepen in de risico’s die Brexit voor hem betekenen.

Gelekt

“Yellowhammer” is een classified document. Dat The Sunday Times er over schrijft betekent dat het is gelekt. Door het lek weten we nu waar de Britse regering rekening mee houdt. Dat is een ander verhaal dan dagelijks door ministers wordt uitgedragen naar de bevolking en de EU. De officiële boodschap is dat men aanstuurt op een no-deal en goed voorbereid is.

Doodsteek Just in Time

Yellowhammer laat iets anders zien. De contingency planning is voor lang niet alle sectoren op orde. Het gevolg is dat Londen serieus rekening houdt met een gebrek aan brandstof, voedsel en medicijnen. De impact daarvan wordt ook snel zichtbaar, binnen twee weken zijn de eerste voorraden op. Transport en logistiek krijgen bij een no-deal Brexit te maken met extra papierwerk en nieuwe regels. Dat is de doodsteek voor just-in-time leveringen.

Details

De meeste aandacht in de pers gaat op dit moment uit naar de impact op de bevolking. Logisch, want als de winkelschappen leeg raken is de stap naar chaos en erger gering. In Yellowhammer staan echter ook punten genoemd waar de Britse burger makkelijk overheen leest. Het zijn dit soort details die voor Nederlanders ondernemers uitermate belangrijk zijn.

IT sector

Mike Butcher is een van de Britse journalisten die nadrukkelijk op de impact van Brexit voor de tech sector wijst. Daarbij kijkt hij niet alleen naar de Britse IT bedrijven, maar ook naar de IT landschap in de EU. Hij legt de link tussen een extra artikel in The Sunday Times over het betalingsverkeer en de IT sector. De krant legt daarin uit dat banken mogelijk geen betalingen meer kunnen verwerken na 31 oktober. Deels heeft dat met de verwerking van persoonsgegevens te maken (zie ook deze post). Er zijn ook meer technische issues waar de banken mee te maken gaan krijgen.

De conclusie van dat “detail” uit Yellowhammer moet dan ook zijn dat er op dit moment geen garanties zijn dat er na 31 oktober door Britse banken nog betalingen kunnen worden verwerkt van en naar de EU. Dat klinkt te bizar voor woorden. Tegelijkertijd weten we ook dat het vervoer van goederen van en naar het VK na 31 oktober ontregeld zal raken. Het is daarom geen slecht idee na te gaan of je bestellingen en betalingen naar of uit het VK niet naar voren kunt schuiven.