pixabay-cyber-4188727

Britse politie strijd tegen cybercrime op lagere scholen

De Britse politie is, in samenwerking met scholen, een nieuwe campagne gestart om scholieren te weerhouden cybercrime te plegen. Cybercrime is een breed begrip. Deze actie is vooral ingegeven om het vinden van specifieke informatie te voorkomen.

NCCU website

Op schoolnetwerken is het binnenkort niet meer mogelijk te zoeken op bekende termen rond cybercrime. De Britse scholieren die dat doen komen terecht op een “informatieve” website van de National Crime Agency’s National Cyber Crime Unit (NCCU).

De reden om deze actie te starten heeft alles te maken met de overlast. Scholen zelf zijn steeds vaker het doelwit van cybercrime aanvallen door de eigen scholieren. Favoriete actie daarbij is het starten van een DDoS aanval op netwerk. De daders zijn in de regel makkelijk te vinden, omdat ze op de schoolcomputers zelf de zoekopdrachten hebben ingegeven en de stressers hebben geselecteerd.

Nederland

Iets vergelijkbaars is ook in Nederland zichtbaar. Het gemak waarmee scholieren toegang hebben tot de verkeerde informatie over cybercrime is bekend. Filtering van het internet in samenwerking met de politie is tot zover bekend hier niet aan de orde.

Verschil tussen de Britse en Nederlandse situatie is er ook op andere punten. Het Nederlandse initiatief Hack_Right om jonge hackers weer op het rechte pad te krijgen is ouder dan de Britse aanpak. Het Nederlandse plan is zelfs de blauwdruk geweest voor de meeste andere politiekorpsen in het buitenland.

Hack_Right is er om hackers tussen de 12 en 23 jaar die voor het eerste betrapt zijn te corrigeren. Het kan de een deel van de oplegde sanctie zijn, maar ook de enige component. Het is niet bedoeld om jongeren die via een stresser een gameserver of het schoolnetwerk DDoS-sen te corrigeren. Dat wordt namelijk in de regel niet gezien als hacken.

9 jaar

Het DDoS-sen is zoals gezegd een van de redenen waarom NCCU met de scholen in Engeland en Wales een nieuwe actie is begonnen. Daarbij merkt de politie nog op dat het aantal meldingen in een jaar tijd meer is verdubbeld. Nog erger is dat de gemiddelde leeftijd van deze groep criminelen 15 jaar is, waarbij uitschieters naar 9 jaar steeds meer voorkomen.

De actie is dus niet alleen gericht tegen jongeren op het middelbare onderwijs, maar ook specifiek op de lagere scholen. Moet daarbij niet de vraag worden gesteld hoe het mogelijk is dat een 9 jarige een criminele dienst (stresser) kan betellen en betalen?