VMWare logo1

Broadcom aan het roer bij VMware – wat verandert er dan

De pers meldt dat de overname van VMware door Broadcom een feit is. Die bewering is prematuur, want de toestemming van de mededingingsautoriteiten is nog niet binnen. Maar stel dat die wel komt, wat verandert er dan?

Software omzet

Broadcom heeft de laatste jaren behoorlijk wat bijgekocht en deels weer afgestoten. De meeste omzet is nog steeds gerelateerd aan hardware. Met VMware erbij wordt het aandeel software voor de omzet wel fors groter.

Dat is dan ook het doel van de kopende partij. Die ziet al enige tijd dat de marges op hardware (ook met de supply chain problemen!) steeds verder verlagen. Met software valt serieus meer geld te verdienen.

Licenties – Abonnementen

Het probleem bij de nieuwe aanwinst VMware is dat deze tot nu toe de meeste omzet haalt uit het verkopen van licenties. Een model waarmee het zeer succesvol is. Iedereen kan echter op zijn vingers na tellen dat dit niet het model is dat Broadcom voor ogen staat. Dat bedrijf wil een maximale vercloudisering van het aanbod.

Concreet betekent dit verkoop vervangen voor abonnementen. Aan de gebruikerskant kan dat als voordeel hebben dat het makkelijker wordt tussentijds aanpassingen door te voeren. Aan de verkoperszijde gaat er het nodige op de schop. Dat begint met een deel van de verkooporganisatie van VMware. Duizenden zullen hun baan verliezen, dat is wel zeker. Een grote groep verkopers is ook niet meer nodig als klanten met een paar klikken licenties kunnen activeren of aanpassen.

Wat deze aanpassingen gaan beteken voor toeleveranciers, zoals MSP’s, is nog niet duidelijk. De vraag hoe een bedrijf dat zich laat overnemen en afscheid moet nemen van de vaste bron van inkomsten (de licenties) de churn bij klanten laag kan houden is tot nu toe niet gesteld, laat staan beantwoord.

De eigenaar verandert, de manier van betalen, maar de servers blijven het gewoon doen. Is dat een terechte aanname? De groei die Broadcom wil realiseren (en dat ook moet om de overname som terug te verdienen) kan alleen bij een forse verhoging van de inkomsten.  Door meer klanten of door de klanten meer te laten betalen?  Broadcom wijst op het eerste, bestaande VWware klanten vrezen het tweede. En dan is nog geen woord gerept over de marges voor het kanaal.