Duurzame stroom voor de regio
Het businessplan van Windcloud draait om duurzaamheid. Het bedrijf exploiteert windmolens in het noorden van Duitsland. De stroom die het opwekt wordt deels gebruikt om de dorpen in de regio van duurzame energie te voorzien. Bedrijven en bewoners zijn daar de afnemers. Omdat de stroomopwekking in dat deel van het land zo groot is kunnen ook datacenters worden voorzien van stroom.
Innovatieve stroomopslag
Windcloud viel al eerder op toen het voor de opslag van overaanbod aan stroom koos voor batterij opslag in zeecontainers. Fabrikanten van accu’s en de benodigde techniek participeerden, omdat zij op die manier ook weer kennis opdeden die elders inzetbaar was.
Datacenter en restwarmte
De datacenterruimtes die Windcloud exploiteert zijn gepositioneerd als private cloud en storage centra, hoewel conventionele colo ook mogelijk is. De restwarmte van de ruimtes wordt deels al ingezet bij de landbouw in de regio. Windcloud is wat dat betreft verder dan de Nederlandse datacenter sector. Die doen al jaren alsof aan oplossingen voor de restwarmte wordt gewerkt, maar resultaten zijn er niet.
Integraal onderdeel
In Noord Duitsland is de fase van vergaderen en bedenken afgesloten. De armen zijn uit de mouwen gestoken. Wat er nu staat is werkend concept waarbij de datacenter restwarmte onderdeel is van een CO2 neutrale keten van energieopwekking en gebruik.
Omdat de restwarmte kan worden hergebruikt is er minder additioneel stroomverbruik voor koeling nodig dan in conventionele datacenters. Windcloud stelt dan ook dat de totale kosten van rackruimte lager zijn dan elders.
Bunker as a Service
De datacenter ruimte van Windcloud is onconventioneel. Het bedrijf heeft de beschikking over tientallen voormalige defensie bunkers verdeeld over de regio. De infra in de gebouwen is recent genoeg om exploitatie op basis van redundante stroom- en connectiviteitstoevoer mogelijk te maken.
Wat het bedrijf onder de streep kan bieden is een extreem robuuste Duitse ISO27001 gecertificeerde omgeving. Iedereen die zijn data op Duits grondgebied wil opslaan behoort tot de doelgroep van Windcloud. Dat in de eerste plaatste in de regio wordt geworven is om logistieke redenen begrijpelijk.
Klanten kunnen een eigen bunker voor een vaste periode huren, of de ruimte delen met anderen. Ze kunnen ook een eigen twin datacenter concept realiseren door twee bunkers te gebruiken.
Inspelend op het cloud jargon is Windcloud nu ook het begrip Bunker as a Service gaan communiceren. Het meest opvallend daaraan is dat de term “bunker” daarbij gekoppeld wordt aan “duurzaam eco systeem”.
Bunkers van Windcloud als onmisbare schakel om tot betere datacenters te komen. Datacenters die niet op papier, maar in de dagelijkse realiteit deel uitmaken van een duurzaam systeem van energie opwekking, warmte gebruik en het minimaliseren van CO2 uitstoot. Alleen al daarom is de Windcloud propositie een vermelding waard.