geld euro

Businesscase domeinnamen voor hyper-lokale content bestaat niet

geld euroHet Amerikaanse bedrijf DigitalTown heeft surseance aangevraagd en een van de redenen daarvoor is dat het niet gelukt is de businesscase voor hyper-lokale content rond 13.000 domeinnamen sluitend te krijgen. Deze mislukking is daarbij zeker niet de eerste.

Bekendheid in de regio of juist ver daar buiten

Het idee dat met domeinnamen een regio kan worden gepromoot is niet nieuw. Een stap kleiner, domeinnamen die een gemeente of stad promoten, bestaat ook al heel lang. In de meeste gevallen zijn echter de geografische namen onder controle van een overheid. De website van een provincie of stand in Nederland en elders in Europa is gewoon een van de communicatie kanalen. Ruimte voor commercie is er amper of niet.

In andere landen is dat niet veel anders. Maar ook daar geldt dat er altijd behoefte is van ondernemers zich in de directe omgeving bekender te maken. Dat begrijpelijke streven gaat hand in hand met de ambities van ondernemers uit verschillende sectoren ver buiten dat gebied bekend te zijn.

Businesskansen

Bijna net zolang als er internet bestaat zijn er ondernemers die denken de oplossing te hebben voor die regionale vraag. De eerste oplossingen die zij boden waren digitale naslagwerken op het niveau van de gouden gids. Die zijn er nog steeds, maar de strijd met de grote zoekmachines is allang verloren.

Een andere oplossing was het kiezen voor een meer generieke domeinnaam die past bij de stad of regio en daar subdomeinen aanmaken. Die verrijkte gouden gids functie is inmiddels ook niet meer zo succesvol. Webhosting is zo goedkoop geworden dat deze oplossing al snel te complex en te duur is.

Regio via een TLD promoten

Er zijn nog meer manieren mogelijk om een regio te promoten en een daarvan is het onderbrengen van domeinnamen onder een eigen TLD. Dat is ongeveer wat DigitalTown heeft gedaan. Het heeft 13.000 domeinnamen onder het TLD .CITY geregistreerd. Doel was daarmee steden aan zich te binden en hyper lokale content te bieden, of juist content die voor toeristen of investeerders interessant zou zijn

Te complexe constructie

Het idee van (fictief!) kaaswinkel.amsterdam.city klinkt leuk, maar in de praktijk kan het niet werken. De constructie is te complex voor de beoogde klanten. Een sub-sub domein beheren en onderhouden is toch iets anders dan een eigen domeinnaam. Voor het werven van lokale bekendheid of juist een plek claimen voor internationaal publiek kan op veel meer manieren. Social media zijn daar een onmisbaar ingrediënt voor.

DigitalTown is mede ondergegaan omdat het meende een sluitende businesscase voor hyper lokale content te hebben. Deze zaak kan makkelijk worden afgedaan als een geïsoleerd geval. Wie echter wat langer als registrar of hoster actief is herkent het verhaal. Dit is al zoveel vaker voorgekomen. Deze keer draaide het om 13.000 domeinnamen onder een marginaal nTLD. De variaties op het thema zijn echter talrijk.

Het ligt dan ook wel voor de hand sommige van de regionale TLDs die er laatste jaren bij zijn gekomen kritisch te bekijken. Hoe realistisch waren die businessplannen? Van hyper-lokale content met een eigen TLD zijn geen succesvolle businescases bekend.

En dan is er nog de vraag hoe Covid-19 bestendig een businesscase is die zwaar leunt op domeinnamen ter ondersteuning van toerisme, vakbeurzen en dergelijke. Zaken die tot een minimum zijn teruggeschroefd.