ntld-gtld

Businessmodel voor beheren gTLDs schijnbaar niet interessant genoeg

ntld-gtldHet beheren van een of meerdere gTLDs heeft op papier als voordeel dat men als registry zelf de prijzen kan bepalen. Dat dit in het verleden partijen heeft aangetrokken zonder kennis van de business is bekend. Het is een van de redenen van het marginale bestaan van zoveel nTLDs. Nu worden er maar liefst 23 gTLDs te koop aangeboden.

Om een gTLD te kunnen voeren zijn contracten met ICANN nodig en die organisatie is uiteindelijk ook verantwoordelijk voor de lancering van een gTLD en het eventuele schrappen. ICANN is een lastige partij voor wie snel geld wil verdienen met domeinnamen. Daarvan zijn jaarlijks meerdere voorbeelden te vinden.

Plichten beheer gTLDs

ICANN moet ook lastig zijn, omdat met de uitgifte en daarna het beheer van een TLD de nodige plichten komen voor de registry. Dat geldt natuurlijk ook voor de registrars. Er moet in elke stap van het proces focus zijn op de techniek en de betrouwbaarheid van het systeem. In het verleden zijn er meerdere partijen geweest die alleen naar de inkomsten keken. De uiterste consequentie daarvan was de onbereikbaarheid van websites met domeinnamen onder die TLDs. Dat werd helaas dan ook nog eens gecombineerd met een groot aantal frauduleuze registraties.

Businessmodellen

De plichten gaan verder dan dat. Voor een registry kan leiden tot minder aandacht voor de marketing van het nTLD, de werving van registrars en het onderhouden van contact met die groep. Marketing is daarbij hard nodig want het aantal gTLDs is inmiddels erg groot. De voorspelde groei van het aantal domeinnamen van die categorie blijkt niet uit te komen. Zie ook deze post. Het gevolg is dat de businessmodellen voor gTLDs in de knel komen.

ICANN heeft dat medio 2020 ook al heel duidelijk gesignaleerd. Het houdt serieus rekening met een daling van het aantal TLDs, door het ophouden van gTLDs.

Verkoop gTLDs

Dat ICANN met die voorspelling goed zat is afgelopen week duidelijk geworden. Via twee bronnen is bekend geworden dat UNR via een veiling niet minder dan 23 gTLDs van de hand wil doen. De actie roept veel reacties en vragen op.

Of het binnen het ICANN contract überhaupt mogelijk is via een veiling de gTLDs van de hand te doen is een van de vragen. ICANN heeft namelijk regels voor een registry. De veiling zou in ieder geval partijen moeten uitsluiten, wat voer voor juristen is.

Maar los daarvan zijn er veel vragen over het succes van elk van de gTLDs. De grootse schijnt .LINK te zijn met 159.000 domeinnaamregistraties. Dat is inclusief het aantal registraties door UNR zelf. Die domeinnamen liggen op de plant om tegen een hogere prijs te worden verkocht. Tot op heden is dat model duidelijk niet zo succesvol. Anders was de veiling niet aangekondigd. Het businessmodel voor het beheren van gTLDs is dus anno 2021 niet zo interessant meer. Kijkend naar de krimp van registraties bij bijna alle gTLDs zal dat waarschijnlijk niet bij deze ene actie blijven.