pixabay-radio-tower-1270871

Cellnex heeft beter nieuws dan Equinix

Er is gevraagd om een reactie op het bericht dat Equinix en GIC uit Singapore de handen ineenslaan om datacenters met een waarde van $1 miljard te exploiteren, dan wel bouwen. De reactie is kort: deze deal was al eerder aangekondigd en is daarmee geen nieuws meer. Wat wel nieuws is en in de Nederland amper de pers geeft gehaald is de deal die Cellnex met Arqiva heeft gesloten.

Cellnex masten

Cellnex, voorheen Alticom, is in Nederland een niet te missen partij. Kris kras door het land staan de zendmasten, annex torens, die van oorsprong het land van radio- en tv signaal moesten voorzien. Een deel van de functies is achterhaald, maar ze zijn voor de communicatie nog steeds onmisbaar. Daarnaast zijn enkel locaties ingericht als datacenter. Cellnex is daarmee de enige aanbieder die overal zeer ruim boven NAP floor- en rackspace kan aanbieden.

Europa en het VK

Cellnex is ook buiten Nederland actief. Het Spaanse bedrijf heeft in meerdere Europese landen het radiozendmasten in beheer. Eerder deze week maakte het samen met Arqiva bekend weer een deal te hebben gesloten. Arqiva is het bedrijf dat in het VK 7.400 zendmasten bezit en exploiteert. Daarnaast heeft het de vergunningen om op nog eens 900 plekken te gaan bouwen.

Meer dan 4G en 5G

Bij zendmasten denken we steeds minder aan radio en tv. Masten worden – terecht – vooral geassocieerd met 4G en 5G. Dat Cellnex de vleugels uitslaat en nu in een klap (prijskaartje: iets meer dan 2 miljard Euro) in het VK de grootste speler is is vele belangrijker nieuws dan het opwarmen van de Equinix/GOC joint venture. Wat Cellnex kan gaan doen is meer dan alleen 4G en 5G op Pan Europese schaal gaan ondersteunen. Het bouwt de positie als onmisbare schakel uit. Ja, daarbij gaat het om het versturen en ontvangen van 4G en 5G, maar dat is niet alles. Het steeds fijnmazigere netwerk van masten is ook een ijzersterke uitgangspositie voor Edge datacenters.

De Spaanse – Britse Cellnex deal is echt interessanter dan de Equinix melding over ruimte voor hyperscalers.