CenturyLink

CenturyLink zorgde weer voor problemen

CenturyLinkAfgelopen weekend hebben problemen bij CenturyLink een groot deel van het internetverkeer in en vanuit de VS platgelegd. De oorzaak van de fout is gevonden, maar eer alles weer goed werkte moesten partijen forse maatregelen treffen. In Nederland viel de schade mee en de meeste hier hebben ook niet door dat het niet de eerste keer was dat CenturyLink voor opheft zorgde.

Beter bekend als Level3

De naam CenturyLink is in Nederland weinig bekend. Het is een bedrijf dat alle mogelijke soorten van connectiviteit levert. Daartoe heeft het Level3 overgenomen en die naam is hier wel bekend. De problemen van afgelopen week waren ook Level3 problemen. Cloudflare en tal van andere CDN partijen zagen het verkeer minimaliseren. Maar ook hyperscalers en reguliere huurders van datacenters waren amper in staat verkeer over het internet te sturen en ontvangen.

AT&T , Telia en andere partijen stopten enige tijd met het gebruiken van AS13335, akaLevel3, in de routering. Daardoor konden hun klanten wel redelijk ongeschonden doorgaan. Maar dat wel na enige tijd van verstoorde dienstverlening. Bedrijven in Europa hadden ook last van de Level3 fout. Vooral partijen die betrekkelijk weinig aan peering doen waren hiervan logischerwijs het slachtoffer. De oorzaak en de fixes zijn onder andere hier terug te lezen

Een fout kan gebeuren. Dat was dit weekend niet het issue. Veel belangrijker is dat in Amerika iedereen ziet dat de discutabele reputatie van CenturyLink verder is bevestigd. Het bedrijf heeft amper twee weken nog vervolging afgekocht en moeten beloven twee jaar geen klanten te benaderen van de onderdelen van Level3 die het als voorwaarde voor die overname direct heeft moeten afstoten.

112 onbereikbaar

Ook vers in het geheugen gegrift van elke Amerikaanse infrastructuur kenner is de milde veroordeling die het eind vorig jaar kreeg na twee dagen lang in het eigen primaire verzorgingsgebied telefonie platgelegd te hebben. Ook 112 en andere alarmnummers waren niet bereikbaar. Als gevolg van de netwerkfout was ook ver buiten de eigen regio’s de overlast omvangrijk en de situatie gevaarlijk. En de lijst is nog wel wat langer.

Het incident, of beter gezegd de netwerk fout, van afgelopen weekend past daarom naadloos in het rijtje met CenturyLink missers en problemen. Enig verschil met alle voorgaande incidenten is dat de impact deze keer niet tot de VS beperkt bleven. Dat de ophef beperkt blijft is mede daarom zeer opmerkelijk.