Vlag-VRC

China blijft verbazen

De Volksrepubliek China heeft zeker de afgelopen twaalf maanden meermaals voor verbazing en verrassing gezorgd. De ene keer blijkt de eigen IT consumptie groter dan gedacht, een andere keer zijn cijfers over import niet te vinden. Bij domeinnamen is schijnbaar ook iets aan de hand.

Groot & onoverzichtelijk

De Chinese markt is zowel groot als onoverzichtelijk. Elke journalist en analist heeft al eens moeten vast stellen dat het onmogelijk is als buitenstaander een goed beeld te krijgen. Daardoor zijn inschattingen van zowel de productie als afname van IT hardware altijd met een korrel zout te nemen. Bekende voorbeelden waarbij dit hard nodig is zijn de lijstjes van Gartner, IDC & Co. Zij geven cijfers van marktontwikkelingen, maar zolang een groot deel van de markt ook voor hen ontoegankelijk is, gaat het hier eigenlijk om inschattingen.

Datacenters

Een IT deelmarkt waarbij dit meermaals naar voren is gekomen is die van hyperscaler datacenters. Hoeveel er daarvan zijn in de VRC, hoeveel er gepland zijn en wat daarin aan hardware staat is echt niet bekend. De leveranciers van hardware hebben een NDA en zijn lang niet allemaal beursgenoteerd. Als die leveranciers dan ook nog eens 100% Chinees zijn is het helemaal onmogelijk de echte cijfers boven tafel te krijgen. Bij de zuiverheid van lokaal onderzoek (“40% Y-on-Y cloud groei“) naar de omvang van de markt kunnen ook vraagtekens worden gezet.

Domeinnamen

Domainincite wees eerder deze week op een markt die tot nu toe totaal onbelicht is gebleven. De omvang van van het ccTLD CN zou kleiner zijn dan voorheen aangenomen. De quasi standaard voor rapportages over cc TLD’s – de Verisign kwartaalberichten – zou de laatste keer die markt 1,5 miljoen ( of 7%) registraties te hoog hebben ingeschat. In een verder oncontroleerbare melding in de Chinese pers noemt de registry 21,2 miljoen, terwijl Verisign 22,7 miljoen heeft genoemd.

Omdat de Chinezen in tegenstelling tot de andere ccTLD registries steeds minder communiceren over marktontwikkelingen en aantallen is deze bijstelling onverwachts. De verbazing hierover blijft beperkt omdat een markt is die voor de meeste Nederlanders weinig interessant is.

In lijn met

Er is echter ook een reden vooral verbaasd te zijn. De tegenvallende omvang van .CN lijkt namelijk in lijn te zijn met de ontwikkeling bij veel nTLDs die vooral in de VRC gewild zouden zijn. De fluctuaties die daar het laatste jaar zichtbaar zijn geworden duiden eerder op krimp dan op stagnatie. Bescheiden groei is helemaal niet aan de orde. Wat is daar aan de hand? Zien we indicaties voor een leeglopende (speculatie) luchtbel, een fase van consolidatie of zijn ook deze cijfers niet bedoeld om de waarheid weer te geven? In de VRC is alles mogelijk en verbazing blijft aan de orde van de dag.