Datacenter - Datacenters

Chindata – niet elk datacenter is een goede investering

Eerder deze maand stapten aandeelhouders wederom massaal uit Chindata, datacenter exploitant in China, India en Zuid-Oost Azië. Het bedrijf is dit jaar 65 procent minder waard geworden. Datacenters met zoveel negatief rendement zijn een zeldzaamheid.

Reden koersval

De directe reden voor de koersval deze keer was het onverwachts opstappen van de CEO. Dat viel min of meer samen met berichten over Chinese fondsen die de Amerikaanse markt moesten verlaten. Twee slechte berichten in een keer was te veel voor de markt. Maar er speelt nog iets anders. Het was immers niet de eerste koersdaling van het bedrijf.

De meest recente kwartaalcijfers van het bedrijf zijn positief. Net als andere grotere datacenters profiteert het bedrijf van de beweging van onpremise naar de cloud. Chindata positioneert zich ook steeds nadrukkelijker als hyperscaler en AI platform. De belangstelling voor beiden is wereldwijd groot. Het bedrijf is actief in gebieden met de hoogste groei. Het rendement van datacenters geldt als gunstig.

Erg veel risico’s

Waarom profiteert het aandeel daar niet van? Wat zorgt dan voor neerwaartse druk? Volgens NASDAQ zijn er 95 risico’s geïdentificeerd rond de business van Chindata. Het gemiddelde voor S&P 500 bedrijven is 31. De meeste risico’s (37%) hebben betrekking op Finance & Corperate. Met andere woorden analisten hebben de nodige bedenkingen bij de manier waarop het bedrijf wordt gerund en de hardheid van de cijfers.

Ook al is de sector nog zo veel belovend, als de kwaliteit van het management en de cijfers in twijfel worden getrokken dan houdt het op. Dat is de reden waarom datacenterbedrijf Chindata het zo slecht doet.