Sinds de eerste berichten over GAIA-X valt op dat er weinig cijfers worden gedeeld. Een recente bijeenkomst in Duitsland kan daar verandering in brengen. Verder is er vanuit het projectteam nieuws.
GAIA-X Activiteiten
Om met het laatste te beginnen. Wie de GAIA-X.eu website raadpleegt ziet dat de zomer voorbij is. Het teams werft personeel. Duidelijk is dat men de komende kwartalen meer zichtbaarheid wil creëren en ideeën wil omzetten naar concrete oplossingen.
Een zijstap daarbij lijkt op het eerste gezicht de start van een hub in Polen. GAIA-X als het zoveelste praatclubje en subsidieverbruiker? Die kans is natuurlijk aanwezig. Maar er is ook een positieve verklaring. Dit plan kan alleen van de grond komen als er veel lokaal draagvlak is. Dat men voor Polen kiest en niet bijvoorbeeld Hongarije als eerst Oost Europa hub kan zomaar iets te maken hebben met de bouwactiviteiten van de Amerikaanse hyperscalers. Tegenwicht bieden dus. Daar is verder niets mis mee.
Eindelijk wat cijfers
Begin deze maand is door een Duitse uitgever een bijeenkomst georganiseerd waar de Europese cloud gedachte op de agenda stond. Tijdens die bijeenkomst zijn schijnbaar de nodige cijfers gepresenteerd.
Zo heet het dat de EU cloudmarkt over 5 jaar een waarde van 270 miljard Euro kan hebben. Daarmee zou cloud evenveel waarde hebben als de EU telecommarkt. Die opmerking is vreemd. Het helpt weliswaar die grootte te begrijpen, maar het gaat voorbij aan het feit dat juist ook voor telecomdiensten de cloud zeer veel voordelen heeft. Een deel van de waarde van de waarde van de cloudmarkt is dus het gevolg van het overnemen van telecombusiness. Overigens zou de EU cloudmarkt eind 2020 53 miljard Euro vertegenwoordigd hebben. Het groeipotentieel is dus zeer groot.
De voorspelling dat een EU cloud tot meer investeringen leidt en mede daardoor meer banen is vaker gelezen. Probleem is dat bijvoorbeeld het aantal banen dat aan de “EU cloud” wordt gekoppeld nooit te verifiëren is. Dat is vergelijkbaar met de claims dat “de datacentersector” in Nederland bijdragen aan 2,1 miljoen banen. Dat zijn cijfers en onderbouwingen waar geen enkele accountant zijn handtekening onder durft te zetten.
Maar wie weet is een ander cijfer gewoon veel concreter en belangrijker. Op dit moment is tot 60 procent van de publieke cloud uitgaven van EU ondernemingen, overheden en instanties gelinkt aan Amerikaanse hyperscalers. Het marktaandeel van de Chinese aanbieders is klein en dat zal om geopolitieke redenen vooralsnog zo blijven. Het is aan de EU based gebruikers en aanbieders de bestaande (circa) 40 procent niet verder te laten afnemen.
Juridische aspect
Als logische consequentie van EU wet- en regelgeving moet het ook mogelijk zijn het marktaandeel te vergroten. Een van de meest voor de hand liggende argumenten voor de groei van een EU cloud ecosysteem is immers gelinkt aan het juridische aspect. Er zijn geen cijfers nodig om uit te leggen dat ondanks of dankzij Patriot-act en AVG GAIA-X waarde vertegenwoordigt en potentie heeft.